Az informatika és a zene kapcsolatát vizsgálják a Neumann Társaság meetupján

forrás: Prím Online, 2022. október 19. 12:44

Manapság már egyáltalán nem csak a technozenészek használnak számítógépet a komponáláshoz, de vajon lehetséges, hogy az elektronikus eszközök hangszerből társszerzővé válnak? Egyebek mellett ezt a kérdést is megvitatja Kömlődi Ferenc jövőkutató (maga is több technotörténeti könyv szerzője) és dr. Kovács Balázs filozófus-esztéta, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézetének Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetője a Neumann Társaság soron következő, 2022. október 26-i online meetupján, amelyhez ingyenes regisztrációt követően bárki csatlakozhat.

ALGO-RITMUS: Algoritmusok a ritmusok mögött – terabájtok tánca címmel rendezi meg a Neumann Társaság soron következő online meetupját 2022. október 26-án (szerdán) 16 órától.

 

A Zoomon zajló eseményen Kömlődi Ferenc jövőkutatóval, íróval, a Neumann Társaság állandó bloggerével, és számos technotörténeti könyv szerzőjével, valamint dr. Kovács Balázs filozófus-esztétával, a PTE Design- és Médiaművészeti Intézet Elektronikus zenei és médiaművész szakirány tanszékvezetőjével beszélget Kürtössy Nándor zenei producer, kiadó, aki maga is a Neumann Társaság tagja.

 

 

Természetesen a téma jellegéből adódóan nemcsak egyszerű kerekasztalra, hanem számos hangzó példákkal (számítógéppel generált, kombinatorikus muzsikáktól a gépi tanulással készült variációkig) megfűszerezett beszélgetésre érdemes számítania az érdeklődőknek. Az eseményen részt vevő szakemberek egyebek mellett azt fogják megvitatni, hogy milyen hozzáadott értéket adott az informatika a zenéhez, vagy hogyan hatja át az elektronikus zenét az informatikai gondolkodásmód. 

 

A fenti témák mellett a zenei és digitális területen egyaránt otthonosan mozgó szakemberek szót ejtenek majd arról, hogy milyen módszerek és tudások járultak hozzá az elektronikus zenék műfajgazdagságához. Az előadás során az is kiderül majd, hogyan és milyen hatékonysággal alkalmazzák a mesterséges intelligencia technológiákat a jelenlegi elektronikus tánczenék szerzői.

 

Végezetül pedig arra a kérdésre is választ próbálnak találni, hogy a számítógép megmarad-e egyszerű (bár kétségkívül univerzálisan használható) hangszernek, vagy egyenesen az emberi zeneszerzők társszerzőjévé válik-e.

 

A meetup időpontja: 2022. október 26-án, 16 órától

 

Itt lehet regisztrálni az ingyenes részvételhez, az előadásba a Zoom platformon keresztül lehet majd bekapcsolódni.