Három bronzérmet szerzett a magyar csapat a második Európai Lány Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2022. október 24. 15:36

Törökországban zajlott a hétvégén véget ért Európai Lány Informatikai Diákolimpia: Antalyából a magyar csapat jó eredménnyel, három bronzéremmel térhetett haza. A második alkalommal megrendezett EGOI napjainkban különösen fontos verseny, hiszen mind világszerte, mind itthon a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként - a verseny pedig pont a női tehetségekre irányítja rá a figyelmet,  hogy a versenyzők sikereit látva minél több lány kedvet kapjon ehhez a pályához.

Az október 16 és 23. között a törökországi Antalyában zajló EGOI-n (European Girls’ Olympiad in Informatics) a világ 44 országából mintegy száz középiskolás lány vett részt. 

 

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt – tévesen – férfias szakmának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához – így például a CEOI-hoz, IOI-hoz – hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

 

A négyfős magyar delegációból a 2022-es EGOI-n hárman is bronzérmet kaptak:

● Éles Júlia (aki középiskolásként a tavalyi, online zajló EGOI-n ezüstérmet szerzett), az ELTE informatikai karának hallgatója

● Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium hallgatója

● Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium hallgatója

 

 

Szintén nagyon jó eredménnyel, a nemzetközi verseny középmezőnyében végzett az EGOI 2022-n Nagy Boglárka, a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja.

  

A diákolimpikonok a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében zajló foglalkozásokon készültek fel az EGOI-ra, amelyben Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes is közreműködött. 

 

“A tavalyi első EGOI-hoz hasonlóan a feladatok idén is ugyanolyan nehezek voltak, mint a koedukált informatikai versenyeken, így az idei Európai Lány Informatikai Diákolimpián induló magyar diákok tapasztalatait is gyarapíthatták a részvételükkel. A diákok mellett az EGOI a  csapatvezető tanárok számára is hasznos, hiszen megbeszélhettük egymással a bevált oktatási gyakorlatainkat, és elősegítette olyan közös projektek életre keltését is, amelyek révén a lányok STEM tárgyak, s elsősorban az informatika felé való irányítását segítik. A verseny csapatvezetőinek többsége is nő volt, akik a diákok felkészítésében is közreműködtek, ezzel pozitív szerepmintákat is közvetítenek a lányok felé” – mondta el Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető – a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke. 

 

A magyar csapat támogatója a stratégiaimenedzsment-tanácsadó cég, a Boston Consulting Group volt. A BCG az EGOI 2022-n legmagasabb pontszámot elérő Éles Júliának különdíjként egy visiting associate pozíciót ajánlott fel, amelyet az egyetem második évének elvégzését követően tölthet be. Mivel a BCG a világ három legnagyobb stratégiaitanácsadó-cégének egyike, a vállalatnál szerzett munkatapasztalat a későbbi elhelyezkedésben is komoly segítséget jelenthet.