Az ABB megerősíti a Wien Energie kiberbiztonsági védelmét

forrás: Prím Online, 2022. november 14. 18:40

Az ABB új Cyber Security Event Monitoring Service (kiberbiztonsági eseményfigyelő) szolgáltatása képet ad Ausztria legnagyobb regionális energiaszolgáltatójának a kiberfenyegetésekről, valamint a fokozott megfelelésről.

A digitális és fizikai eszközök kiberbűnözők elleni védelme ma már az ABB világszerte működő sok ezer ügyfelének alapvető üzleti érdeke.

 

Az elektromos és automatizálási technológiák fejlesztésének úttörőjeként, az OT biztonság terén szerzett sokéves tapasztalattal az ABB pontosan tudja, hogy ügyfeleinek milyen típusú kiberfenyegetésekkel kell szembenéznie, és hogy mik a szükséges lépések ennek az állandóan változó kockázatnak a csökkentése érdekében.

 

Ahogy a kiberfenyegetésekből fakadó kockázatok változnak, úgy kell változnia az alkalmazott megoldásoknak is. Az ABB jelentős összegeket fektetett a kutatás-fejlesztésbe, hogy egy lépéssel mindig a fenyegetések előtt járjon és folyamatosan fejlessze kiberbiztonsági kínálatát. Az ABB olyan megoldásokon dolgozik, amelyek rálátást biztosítanak a teljes OT környezetre. Ez a megközelítés megszabadítja a vállalatokat a manuális monitoring feladatok terheitől, és lehetővé teszi, hogy alkalmazottaik az innovációra összpontosítsák minden figyelmüket, még több valós értéket kínálva ügyfeleiknek.

 

ABB Ability Cyber Security Event Monitoring

Az ABB legújabb kiberbiztonsági megoldása, az ABB Ability Cyber Security Event Monitoring lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy hatékonyabban észleljék, rangsorolják az OT hálózatukat érő rosszindulatú fenyegetéseket, illetve hatékonyabban reagáljanak ezekre, így mérsékelve a biztonsági incidensek hatását.

 

Az ABB Ability Cyber Security Event Monitoring szolgáltatást az iparágban elsőként Ausztriában építették ki teljesen. A Wien Energie – a bécsi Wiener Stadtwerke önkormányzati közműcég leányvállalata – kétmillió ember számára biztosít környezetbarát módon előállított áramot, hűtést, fűtést, valamint elektromobilitási és telekommunikációs szolgáltatásokat, és jelentős további beruházásokat tervez a megújuló energiaforrások, például a nap-, a szél- és a vízenergia felhasználásának kiterjesztése, továbbá a termikus hulladékhasznosítás, a hő dekarbonizálása, a digitalizáció, az ellátásbiztonság és a hidrogén felhasználási lehetőségeinek fejlesztése terén.

 

 

Ausztria legnagyobb regionális energiaszolgáltatójaként a Wien Energie javítani kívánta a DCS rendszerein és kapcsolt hálózatain bekövetkező biztonsági események láthatóságát. Ezzel a vállalat elsősorban közel kétmillió ember nélkülözhetetlen ellátását fogja biztosítani, miközben az ISO 27001 szabvány előírásainak is megfelel majd, sőt, további erőforrásokat fordít a lehetséges kibertámadások elleni védekezésre.

 

A Network Anomaly Detection funkciókkal, out-of-the-box analitikával, korrelációs szabályokkal és irányítópultokkal kiegészülő ABB Event Monitoring szolgáltatást az ügyfél leglényegesebb biztonsági eseményeinek kezelésére használták fel. Ennek segítségével a biztonsági szakemberek felbecsülhetetlen értékű betekintést nyerhetnek az adatbázisok biztonságát veszélyeztető legsúlyosabb fenyegetésekbe, miközben a maximális működési hatékonyság érdekében a meglévő beállítással való zökkenőmentes integráció is biztosított.

 

Fokozott rugalmasság és megfelelőség

Az ABB Event Monitoring Service szolgáltatás sikeres kiépítésének köszönhetően a Wien Energie immár képes észlelni a kifinomult kiberbiztonsági fenyegetéseket, megszervezni az incidensekre adandó válaszlépéseket és gondoskodni a védett adatok biztonságáról.

 

További számottevő előnyt jelent többek között a belső erőforrások hatékonyabb felhasználása és a kibertámadásokkal szemben mutatott fokozott ellenálló képesség.

 

„Az ABB felügyeleti szolgáltatásának kihasználásával meg tudjuk erősíteni üzemeink kiberbiztonsági képességeit, észlelni tudjuk az egyre fejlettebb fenyegetéseket és képesek leszünk megszervezni az incidensek nyomán a szükséges válaszlépéseket” – mondta Harald Weginger, a Wien Energie folyamatvezérlő rendszereit irányító csoport vezetője. „Nagyra értékeljük a csapatunk és az ABB szakértői között a gyors projektfejlesztés érdekében kialakult kiváló együttműködést” – tette még hozzá Weginger.

 

A projekt keretében az ABB tevékenységi köre a biztonsági események központi felügyeletére, az audit előkészítéséhez szükséges, ISO 27001 szabvány szerinti jelentések rendszeres összeállítására, valamint az ipari kiberbiztonsági szakértők által az együttműködési központban végzett folyamatos monitorozásra terjedt ki, ami további bizonyítéka az ABB és a Wien Energie között létrejött sikeres és intenzív partnerségnek.

 

„A projekt megvalósítása során a legmodernebb technológiára támaszkodva támogatni fogjuk az ügyfelet eszközei biztonságos, megbízható és kiszámítható működésének biztosításában” – jegyezte meg Ben Dickinson, az ABB Energy Industries üzletágának kiberbiztonságért felelős Global Product Line vezetője.

 

Védelem és szolgálat

A kritikus vezérlőrendszerek és más automatizálási eszközök védelme terén az ügyfeleknek nyújtott sokéves tapasztalattal az ABB hozzáértő szakemberek és fejlett technológia együttes bevetésével menedzseli az OT környezetet, amely lehetővé teszi a riasztások gyors észlelését, osztályozását és a megfelelő válaszlépések megtételét. Mindezt a részletes jelentések, köztük riasztáselemzések, valamint fejlesztésekre, frissítésekre és megtérülésre (ROI) vonatkozó javaslatok is támogatják.

 

A technológiai innováció határait feszegető megoldásai – például az Event Monitoring Service szolgáltatás – révén az ABB globális piacvezető termékeivel és szolgáltatásaival, valamint például a kiberbiztonsághoz kapcsolódó szakértői tevékenységével továbbra is támogatást nyújt ügyfelei részére eszközeik teljes életciklusán át.