Modern megoldások a fűtési költségek csökkentéséhez

forrás: Prím Online, 2022. november 28. 17:48

A hazai és nemzetközi piacon egyaránt jelentősen növekedtek az energiaárak. Ennek következtében a legtöbb háztartásban jelentősen emelkedtek a fűtési költségek is. Szerencsére számos házi praktika és modern technológia áll rendelkezésre az anyagi terhek redukálásához. Cikkünkben 3 modern megoldást mutatunk be a fűtési költségek csökkentéséhez.


Növekvő energiaárak, növekvő fűtési költségek: mit tehetünk?

 

Mielőtt bemutatnánk az ajánlásokat, érdemes röviden ismertetni az energiaárak változását az elmúlt időszakban. Az Európai Unió Tanácsa a következő meglepő mondattal jellemzi a helyzetet:

 

„2022-ben az energia ára soha nem látott magasságokba emelkedett az EU-ban.”

 

De vajon mekkora a változás? 2015-höz képest 2021 decemberére az alábbi módon változtak a termelői és fogyasztói energiaárak az EU-ban:

 

 

Ebből következően a fűtési költségek is szignifikánsan emelkedtek. Pénzügyi és ökológiai okokból egyaránt érdemes a fűtésre fordított energiát csökkenteni. Ennek hatékony módja lehet a korszerű és magasabb hatékonyságú fűtés és hőveszteség csökkentése. A következőkben ezekre mutatunk megoldást!Í

 

Három korszerű megoldás a fűtési költségek csökkentéséhez

 

1. Wi-Fi termosztát

 

A termosztát egy központi fűtésszabályozó elektronikai eszköz. Feladata a hőmérsékletmérés és -szabályozás. A vezérlőrendszer kezeli a fűtési- és hűtési rendszert az épületen belül. Legfontosabb előnyei:

 

 

Szemben a hagyományos eszközökkel, amelyeket csak személyesen lehet programozni, ma már elérhető Wi-Fi termosztát. A modern berendezés a konfigurálást követően csatlakozik az otthoni vezeték nélküli hálózatra. Így távolról irányítható és ellenőrizhető a lakás központi fűtési- és hűtési rendszere.

 

2. Korszerű hőszigetelés

 

Nem csupán az energiatakarékos és hatékony fűtés fontos a megtakarításokhoz, hanem a hőveszteség minimalizálása is. A hőszigetelés olyan befektetés, amely sokszor térülhet meg az idő során. Ennek kiszámításához a következő adatok szükségesek:

 

 

A következő példában fiktív számok segítségével bemutatjuk a megtérülés mértékét:

 

 

Tehát, a fenti példában a teljes megtakarítás értéke 2.700.000 forint, amely 4,5-szeres megtérülést jelent. Bár a fenti számok fiktívek, a metodika azonos minden lakásnál.

 

3. Redőny automatizálás

 

Napközben sok lakásban nem tartózkodnak, ilyenkor érdemes lehet a redőnyöket lehúzni. Ez segíthet a nyílászárókon keresztül távozó hő mennyiségét csökkenteni. Bár a módszer hatásos, mégis nehéz észben tartani. Szerencsére van megoldás, a redőny automatizálás.

 

Az okos otthon technológiák egyre szélesebb kör számára válnak elérhetővé. Az automatizálásnak köszönhetően motor végzi a redőny mozgatását. Amennyiben a motorizált redőny csatlakozik egy okosotthon HUB-ra, akár a következő kényelmi funkciók is beállíthatóak:

 

  1. redőnyök felhúzása napkeltekor
  2. redőnyök automatikus lehúzása napnyugtakor
  3. energiatakarékossági okok miatt a redőnyök lehúzása automatikusan, amikor üres a lakás

 

Extra tipp: hőmérsékletet csökkentése

 

Bár a fenti modern megoldások segíthetnek a hőveszteség és energiafelhasználás jelentős csökkentésében, mégsem mindenki számára implementálhatók. Számos háztartásban a hőmérséklet kismértékű csökkenése is segíthet a fűtési költségek redukálásában.