Áttörést jelenthetnek az EKG-t mérő okosórák a tünetmentes szívproblémák felismerésében

forrás: Prím Online, 2022. november 30. 20:11

Az európai kardiológusok legfrissebb irányelvei szerint* az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció azonosítása az EKG-funkcióval rendelkező okosórákkal új távlatokat nyithat az orvoslásban. A kereskedelmi forgalomban is kapható okoseszközök folyamatosan fejlődő algoritmusai és technológiái hozzájárulhatnak az egyébként tünetmentes szívritmuszavarok hatékonyabb szűréséhez, ezáltal sok páciens időben orvoshoz juthat a problémájával. A Huawei friss felmérése szerint** a magyar válaszadók 78 százaléka használná az EKG funkciót az okosóráján. 

A szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak az Európai Unióban és Magyarországon is. Az EU-ban 2019-ben 100 halálesetből 37-ért, míg hazánkban 49-ért felelős ez a betegségcsoport az Eurostat adatai szerint.***  Az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció szűréséhez ma már jelentősen hozzájárulhatnak az EKG funkcióval rendelkező okosórák, amelyekkel – noha nem orvostechnológia eszközökről van szó – bárki ellenőrizheti, hogy van-e szabályos szinuszritmusa, pitvarfibrillációja, vagy egyéb szívritmuszavara. 

 

Technológiai áttörés – avagy mire jó egy EKG-t mérő okosóra?

 

Az európai kardiológusok legfrissebb irányelvei szerint a pitvarfibrilláció azonosítása okosórákkal új távlatokat nyithat az orvoslásban. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia nagy valószínűséggel képes beazonosítani az egyébként tünetmentes pitvarfibrillációs epizódokat az okoseszközökkel mért EKG-adatok alapján, ami jelentős technológiai áttörést jelenthet a diagnosztikában. Fontos azonban, hogy a felvett adatokat olyan szakorvosnak kell kiértékelnie, aki jártas az EKG értelmezésében, mert az okoseszköz által mért adatok nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy kezelést.

 

„Az EKG egy több mint 120 éves múltra visszatekintő alapvető vizsgálat, ma már azonban egy egyszerűbb EKG mérés akár egy perc alatt elvégezhető egy erre alkalmas okosórával” – mondta el Krzysztof J. Filipiak kardiológus. „A HUAWEI WATCH GT 3 Pro úgy működik, mint egy mobil egycsatornás EKG készülék, és gyorsan válaszol például arra, van-e szinuszritmusa a páciensnek, amelyekből egy szakember következtetni tud valamely szívprobléma jelenlétére. Ez különösen fontos kérdés, hiszen a páciensek sokszor nem is tudnak a problémáról, amely akár agyvérzéshez, rokkantsághoz, szívelégtelenséghez és legrosszabb esetben halálhoz is vezethet” – tette hozzá a szakember. 

 

A fiatalok 82 százaléka használná az EKG-t az okosóráján

 

Krzsysztof J. Filipiak kardiológus szerint minél hamarabb gondoskodunk a szívünkről, annál jobb. A Huawei megbízásából nemrégiben végzett egészségügyi kutatás szerint a válaszadók közel egyharmada a húszas éveket, 36 százalékuk pedig a harminc éves kort válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor kell elkezdeni törődni a szívünk állapotával. A 18-29 éves korosztályba tartozó válaszadók különösen fontosnak tartják a kardiológiai prevenciót: több mint felük gondolja úgy, hogy oda kell figyelni a szívbetegségekre már ebben az életkorban. Ráadásul ez a csoport a legnyitottabb az okoseszközök nyújtotta egészségügyi szolgáltatásokra is: a 18-29 éves válaszadók 82 százaléka nyilatkozta azt, hogy használná az EKG funkciót az okosóráján, ha az elérhető lenne.

 

Thomas Liu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának magyarországi igazgatója elmondta: „Nagy örömmel tölt el, hogy a technológiai újítások révén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy fontos egészségügyi problémát idejekorán felismerhessenek. A nemrégiben megjelent HUAWEI WATCH GT 3 Pro EKG-alkalmazása****  nagy teljesítményű EKG-érzékelő modullal felszerelt, amely egycsatornás mérést tesz lehetővé. Az okoseszköz valós idejű EKG-elemzésre ad lehetőséget, amely figyeli a szinuszritmust, a pitvarfibrillációt, valamint korai pitvari és kamrai ritmus-emlékeztetőket biztosít annak érdekében, hogy a felhasználók tájékozottak legyenek a szív egészségével kapcsolatos főbb kockázatokról.”

 

Noha az EKG-funkcióval rendelkező okosórák nagyban hozzájárulhatnak szívproblémák felismeréséhez, még fontosabb azok megelőzése, amiben szintén a felhasználó segítségére lehetnek az eszközök. Krzysztof J. Filipiak kardiológus az alábbiakat tanácsolja a szív egészségének javítására: „A rendszeres mozgás, a megfelelő minőségű alvás és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a szív egészsége szempontjából. A HUAWEI Watch GT 3 Pro Egészség alkalmazásával könnyen nyomon követhetjük edzéseinket, alvásunk minőségét, és a súlyváltozásokat is rögzíthetjük. Az okoseszköz EKG funkciója a megfelelő életvitel mellett pedig további lehetőséget ad arra, hogy folyamatosan tájékozódjunk szívünk egészségéről.”

 

_________________

* European Society of Cardiology: 2020 ESC Guidelines for the diagnosis and management of atrial fibrillation developed in collaboration with the European Association of Cardio-Thoracic Surgery (EACTS) (https://www.escardio.org/static-file/Escardio/Guidelines/Documents/ehaa612.pdf) 

** A felmérés 2022. szeptemberében készült a Huawei megbízásából, tíz országban: Bulgária, Csehország, Horvátország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Törökország. A minta 5242 fő válaszait tartalmazza, ebből 508 fő magyarországi válaszadó.

*** https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Causes_of_death_%E2%80%93_diseases_of_the_circulatory_system,_residents,_2019_Health2022.png

**** A HUAWEI WATCH GT 3 Pro EKG alkalmazása nemrégiben kapta meg az Európai Unió CE tanúsítványát, amely jelzi, hogy az applikáció megfelel a vonatkozó uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak. A HUAWEI WATCH GT 3 Pro-t használó fogyasztók így elektrokardiogram (EKG) mérést is végezhetnek az okosóra segítségével, amellyel egyszerűen nyomon követhetik szívritmusukat, segítve a szívük egészségét érintő esetleges kockázatok proaktív kezelését.