A gyors növekedés buktatói előzhetők meg az SAP ByDesign bevezetésével

forrás: Prím Online, 2022. december 16. 17:17

Az SAP Business ByDesign felhőalapú vállalatirányítási rendszere lett a befutó az ipari automatizálás területén tevékenykedő Gamma Digital Kft-nél. Az új rendszernek köszönhetően a projektszemléletű működés mellett a futó projektek nyomon követhetősége valamint a minőségi riportok és a kimutatások is elérhetővé váltak a mérnökszolgáltató számára.

A Gamma Digital Kft. fő tevékenysége az ipari automatizálás és a rendszerintegráció. A cég az elmúlt tíz évben rendkívül dinamikusan fejlődött, jelenleg több, mint 100 főt foglalkoztat, többségében fejlesztőmérnököket. A több, mint két évtizedes múlt kapcsán elmondható, hogy az ipar szinte minden területén megtalálhatók a cég által szállított műszaki megoldások, a stratégiai iparágak – ahol a legerősebb a jelentlét – a gyógyszeripar, az autóipar és az élelmiszeripar. Az utóbbi években az intralogisztikai automatizálás vált meghatározóvá a Gamma Digital Kft. életében, melynek során automata magasraktári-, dobozos-, valamint automata targonca rendszerek teljeskörű tervezését és kivitelezését valósítják meg. Tekintettel a folyamatos fejlődésre és a megvalósított projektek növekvő komplexitására, olyan vállalatirányítási rendszerre volt szükségük, amely kontrolling szempontból és a tervezhetőség szempontjából is megoldást nyújthat a jövőben. Az új szoftver kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vettek, így a projektszemléletű működést, a szükséges kapcsolódási pontok kialakítását, a minőségi riportok és a belső folyamatok státuszának meglétét. 

 

Az új vállalatirányítási rendszer kiválasztási folyamata során több céget is megkerestek, de alapvetően olyan rendszert szerettek volna találni, amely mögött egy olyan nagyobb cég áll, aki megfelelő infrastruktúrával és megfelelő bevezetési metodikával rendelkezik. A kiválasztás során összehasonlították a kompetenciákat, a szoftverek különböző lehetőségeit, a felkínált modulokat. Választásuk végül az SAP ByDesign felhőalapú szolgáltatására esett, amely az emberi erőforrástervezéstől kezdve a pénzügyi modulokon át, a beszerzést és logisztikát is teljes mértékben támogatja.

 

A bevezetést az Online IT cég bevonásával valósították meg.  A részletes felmérés során áttekintették a belső folyamatokat és azt, hogy a ByDesign által kínált szoftvert hogyan tudják optimálisan kihasználni. Ezen felül megvizsgálták annak a lehetőségét is, hogy a szoftver keretein belül hol tudják illeszteni a rendszert a saját eljárásaikhoz, illetve hol vannak azok a pontok, ahol nekik szükséges revideálniuk a saját folyamataikat. A körülbelül 6 napos felmérési folyamat után egy 5-6 hónapos konfigurációs időszak is következett. 

 

 

Az SAP ByDesign Magyarországon először teljeskörűen a Gamma Digital Kft-nél lett bevezetve, így a különféle lokalizációs lépéseket végig kellett tesztelni, mint például a NAV-hoz való kapcsolódás lehetőségét vagy a nyelvi beállításokat. A bevezetés ugyan így több időt vett igénybe, de lehetőségük nyílt arra, hogy teljesen a cég igényeire szabják a rendszert. A ByDesign ugyan egy dobozos szoftver, a működési folyamatokat leíró számos választható sablonnal, de annak is megvan a lehetősége, hogy a különféle fejlesztéseket házon belül vagy a bevezető cég segítségével oldják meg az ügyfelek. 

 

„Még ma is gyakran merül fel tévesen az SAP-val kapcsolatban, hogy csak a több ezer főt foglalkoztató, hatalmas vállalatoknak tud megoldásokkal szolgálni, pedig ez már nagyon régóta megváltozott. A Gamma Digital-lal közös projekt jól mutatja, hogy a legfontosabb feltétele az SAP által kínált valamelyik vállalatirányítási rendszer integrálásának az, hogy az ügyfél elkötelezett legyen a digitális átalakulás iránt, és nyitott legyen arra, hogy a hosszú évek alatt folyamatosan fejlesztett, számos iparágban és cégméretben kipróbált folyamatok szerint formázza át a működését” – mondta el a bevezetés kapcsán Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

 

A ByDesign bevezetésével szemben támasztott követelmények egyike az volt, hogy egy erős kontrolling eszközt adjon a cég kezébe, hiszen sokkal részletesebb és könnyebben előállítható riportokra volt szükségük. A pénzügyi vonal mellett elvárás volt az is, hogy a projektek folyamatáról és azok státuszáról is részletesebb kimutatást kapjanak. A rendszert alig pár hónapja használják, de már most sok értékes riportot és Gantt diagramot tudtak kinyerni, amelyekre eddig nem volt lehetőségük. A diagramok és kimutatások segítségével azonnal észrevehető, ha valahol megcsúszik a cash flow. További előnye a rendszernek, hogy amennyiben a beszállítások késnek, úgy a beszerzés és a raktárkezelés jelzi a problémát, így lehetőségük nyílik az azonnali beavatkozásra, azaz a kiváltó termékek beszerzésére. 

 

„Egy vállalatirányítási rendszer bevezetésével egyidőben a vállalati kultúrát is meg kell reformálni” – mondta Nagy László, a Gamma Digital Kft. helyettes ügyvezetője. „A munkatársakkal el kell fogadtatni, hogy ez a rendszer adatok nélkül nem képes működni, így fel kell készülni arra, hogy a kezdeti időszak többlet adminisztrációval jár, hosszabb távon azonban mindenkinek könnyebbé teszi az életét.”