A Synergon e-learning megoldása a Számalk-OBS részére

, 2001. február 21. 10:42
A Synergon Informatika Rt. az általa kifejlesztett és összeállított, a megrendelő igényei szerint testre szabott e-learning rendszert készített a Számalk-OBS részére. A rendszer segítségével az oktatási intézmény a tananyagot, előadásokat élőben on-line és real-time, valamint azokat utólagos megtekintésre is képes biztosítani hallgatói részére.
Az OBS az elkövetkezendő néhány héten belül tervezi elindítani az e-learninges oktatást. Elsődlegesen az MBA oktatásban résztvevő hallgatóit fogja megcélozni, ugyanis ez az a célcsoport, mely időbeosztása folytán leginkább fogékony erre a szolgáltatásra. Az OBS számításai szerint jelenlegi 250 hallgatójából közel 100 fő fogja aktívan kihasználni az új oktatási formát. Sikere esetén más tananyagok oktatására is kívánják kiterjeszteni az e-learning módszert.

A rendszer bevezetésével kapcsolatban Tömpe Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: "Bízunk az e-learning sikerében. Ezzel a szolgáltatással olyan hallgatóinkat célzunk meg, akiknek nem igen van idejük iskolába járni, de fontos számukra az MBA képzés nyújtotta tudás megszerzése. Szerencsés egybeesés volt, hogy a Synergon akkor jelent meg ezzel a megoldásával, amikor mi a bevezetést terveztük. A Synergon által nyújtott rendszer azért nyerte meg tetszésünket, mert teljes körű és platform független megoldást tudtak kínálni idomulva az OBS igényeihez. A szállított rendszer másik legfőbb előnye a skálázhatóság. Vagyis alkalmas arra, hogy a jövőben e-learning szolgáltatásunkon belül kínált tananyagok körét, a hallgatók számát tetszés szerint növeljük és bővítsük a nyújtott e-learning rendszerű oktatási formák körét is."

A Synergon az általa kialakított SYNEDU e-learning megoldás keretein belül ebben az esetben a RealPresenter szoftvert alkalmazta a szükséges kiegészítő eszközök (Headset, SoundBlaster Live 1024 hangkártya) telepítésével és integrálásával. A prezentációk publikálásához szükséges RealServer a RealMedia közvetítés és IP Multicast technológia alkalmazásával juttatja el a hallgatók részére az élő és rögzített előadásokat.

A RealPresenter szoftvert, mely PowerPoint prezentációk rögzítésére és a rögzített előadások szerkesztésére alkalmas, a Számalk-OBS-ben alkalmazott oktatási szokások alapján lokalizálták, és az intézmény igényei alapján végezték el a grafikai testre szabást is. Az eszközök és szoftverek telepítése és konfigurálása után a munkatársakat betanították a rendszer használatára.

A Számalk-OBS oktatási rendszerébe illesztett e-learning megoldás a rögzített bemutatók esetén az alábbiak szerint működik. Az oktatók a hangalámondással rögzített PowerPoint prezentációkat a RealPresenter rendszer segítségével interneten publikálják, és erről e-mailben értesítik az érintett hallgatókat. Élő bemutatók esetén az elektronikus levél a prezentáció időpontjáról és témájáról értesíti a tanfolyami résztvevőket, akik az adott időpontban érhetik el az élő prezentációt, melyet real-time módon közvetítenek az interneten.