Okleveles technikusi és szakmai képzések indulnak a Széchenyi Egyetemen

forrás: Prím Online, 2022. december 21. 19:10

A Széchenyi István Egyetem a magyar gazdaság versenyképességének növelése és a megfelelő szakember-utánpótlás kinevelése érdekében széles körű képzési partnerséget alakít ki a győri középiskolákkal is. Több helyen már 2020 szeptemberében elindultak a közös okleveles technikusi képzések, amelyeket hamarosan újabbak követnek. Újdonság, hogy a Széchenyi István Egyetem hallgatói is választhatnak a Győri Szakképzési Centrum képzései közül, és ingyenesen szerezhetnek maguknak újabb szakmát. E témákról írt alá együttműködési megállapodást az egyetem az érintett intézményekkel.

2020 szeptemberétől már négy győri iskolában zajlik okleveles technikusképzés, amelyet követően a végzetteknek kreditbeszámítással nyílik lehetőségük csatlakozni a Széchenyi István Egyetemen zajló, szakmájukhoz kapcsolódó felsőfokú oktatásba. A Győri Szakképzési Centrum, a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Zrt. által létrehozott Győri Tudástranszfer Központ stratégiai együttműködés újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen az egyetem újabb iskolákkal írt alá együttműködési megállapodást. A Hild-, a Lukács-, a Jedlik- és a Pattantyús-középiskolák után a sor a Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikummal, a Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikummal, valamint a Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikummal bővült. Ezekben az intézményekben a 2023/24-es tanévben indulhat el az okleveles technikusi képzés. 

 

Az ünnepélyes esemény résztvevői: Leszkovich György, a Győri SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum igazgatója, Bertháné Hári Gabriella, a Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum igazgatója, Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő, Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja, Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja, Hartyándiné Frey Aranka, a Győri Szakképzési Centrum főigazgatója és Németh Zsolt, a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum igazgatója. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Az ünnepélyes eseményen a Széchenyi István Egyetem és a Győri Szakképzési Centrum egy másik megállapodást is aláírt, amelynek lényege, hogy a szakképzési centrum által felajánlott szakmákat, szakképesítéseket adó képzéseket az egyetem összekapcsolja saját felsőoktatási képzéseivel. Az egyetemi évek alatt így szakjukhoz kötődően további szakmát, szakképesítést tudnak megszerezni a hallgatók ingyenesen valamely győri középiskolával együttműködve. A széchenyis fiatalok a jövőben számos képzés közül választhatnak majd.

 

A hallgatók szakmatanulásával kapcsolatos megállapodás aláírásának pillanata. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Az okleveles technikusképzés azt mutatja, hogy az egyetemi és a szakképzés összekapcsolható, tartalmuk összehangolható, amely még hatékonyabb oktatást tesz lehetővé” – fogalmazott az eseményen Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette, az okleveles technikus képzés két éve indult, s azóta nagy népszerűségre tett szert, amit a többszörös túljelentkezés is mutat. „Jelenleg már huszonhét felsőoktatási intézmény vesz részt a programban, de a Széchenyi István Egyetem élen jár a már elindított és a tervezett programokkal is” – tette hozzá. 

 

A helyettes államtitkár a másik együttműködést, amelynek keretében a széchenyis hallgatók tanulhatnak szakmát, újszerű és jövőbe mutató kezdeményezésnek nevezte. „Nagyon örülök ennek, hiszen az egyetemisták látókörét, szakmai ismereteit is bővíti a lehetőség. Egy mérnöki végzettséghez is sokat tesz hozzá egy kapcsolódó szakma ismerete” – emelte ki.

 

Az okleveles technikusi képzéshez újabb három iskola csatlakozott Győrben. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő a gondolatmenetet folytatva elmondta, külső oktatóként maga is beszélgetett olyan hallgatóval, aki a levelezős egyetemi tanulmányai mellett technikumi képzésben is részt vesz, amelynek motivációja a több lábon állás igénye. „Győr iskolaváros, nem önmagában az iskolák nagy száma miatt, hanem a mai aláírás során is látható szakmai, minőségi tartalom miatt” – fogalmazott.

 

Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, céljuk, hogy az okleveles technikusi képzésre jelentkezők számára teljes életpályát tudjanak felvázolni, amihez a Széchenyi István Egyetemmel kötött megállapodás is nagyban hozzájárul. „Az oklevél megszerzését követően nemcsak a munkaerőpiac várja tárt karokkal őket, de az egyetemi továbbtanulás lehetősége is nyitott a számukra, ahol a kreditbeszámítás révén a tanulmányi idő is rövidülhet” – jelezte. A hallgatók szakmatanulási lehetősége kapcsán aláhúzta: a Széchenyi István Egyetem partnersége hozzájárul ahhoz, hogy közösen növeljék a szakmai ismeretek elsajátításának presztízsét.

 

A Széchenyi István Egyetem kiemelten fontosnak tartja a képzési partnerségeket. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja köszönetet mondott Pölöskei Gábornénak a program támogatásáért, illetve az együttműködésben részt vevőknek azért a nyitottságért, amelynek révén példaértékű közös képzéseket tudnak indítani. „Célunk, hogy minél jobb diplomát adjunk hallgatóinknak, minél képzettebb szakembereket biztosítsunk az országnak. Ezért is fontos a már említett életpálya felvázolása a fiatalok elé” – fogalmazott. Hozzáfűzte, a hallgatók akár a saját szakjuknak megfelelő, de akár attól teljesen eltérő szakmát is tudnak választani maguknak, amely a jövőbeni lehetőségeiket szélesíti.