A Formula-E 9. szezonjára készül az ABB

forrás: Prím Online, 2022. december 23. 15:21

A spanyolországi Valenciában zajló, idény előtti teszteléssel az ABB FIA Formula-E Világbajnokság mezőnye felkészül a versenysorozat 9. évadára, az ABB pedig megkezdi a hivatalos töltőszállítói feladatainak ellátását. 

Tizenegy csapat 22 autójának részvételével péntekig, december 16-ig lezajlott a harmadik generációs versenyautók tesztelése a Ricardo Tormo Circuit versenypályán. A modern, teljesen elektromos hajtású versenyautók az e-mobilitási technológia csúcsát képviselik. A versenyautók töltését az új szezonban az ABB villámtöltői biztosítják. 

 

 

 

Az ABB világbajnoksághoz kapcsolódó szerepvállalását a címvédő világbajnok Stoffel Vandoorne erősíti, mint az ABB nagykövete. Vandoorne 2018-ban lépett be a versenysorozatba és a Mercedes-EQ Formula E Team színeiben egy győzelemmel, nyolc dobogós helyezéssel és 213 ponttal megszerezte a 8. szezon világbajnoki címét. 22/23-as idényben a DS PENSKE Formula E Team színeiben versenyez és csatlakozik az ABB jelenlegi nagyköveteihez, Lucas di Grassihoz (Mahindra Racing), Sébastien Buemihoz (Envision Racing) és Simona di Silvestróhoz (TAG Heuer Porsche Formula E Team). 

 

 

Daniela Lužanin, az ABB Formula-E partnerség vezetője így nyilatkozott: „Ez egy nagyon izgalmas szezon az ABB számára, mivel a világbajnokság hivatalos töltőszállítójaként megkezdjük a munkánkat és ebben az új szerepkörben folytatjuk a fenntartható technológia határainak kitolását. Az is nagyszerű hír, hogy a nagyköveteink sorában üdvözölhetjük Stoffel Vandoorne-t is, aki segíti küldetésünk megvalósítását.” 

 

A motorsportot irányító testület (FIA) és a Formula-E mérnökeivel együttműködve az ABB egy kompakt, megbízható és biztonságos megoldást fejlesztett ki az új, harmadik generációs versenyautók versenynapok előtti és versenyek közötti töltéséhez. A töltők robosztus, ergonomikus és egyedi kivitele lehetővé teszi az egyszerű szállítást és telepítést világszerte.  

 

 

160 kW-os maximális teljesítményével egyetlen töltő akár két versenyautó 80 kW-os teljesítményű, egyidejű töltésére is képes a verseny előtt. Ezáltal a versenyistállók egyetlen töltővel kihasználhatják a „duplatöltés” előnyeit, amivel jelentősen csökkentik a töltő ökológiai lábnyomát és a szállításból eredő károsanyag-kibocsátást, mivel a továbbiakban már nem szükséges minden versenyautóhoz külön töltőt használniuk. 

 

Hosszútávú partnerség keretében ebben a szezonban is folytatja az ABB a sikeres FIA Girls on Track videósorozatot. A sorozat minden évadban egy fiatal nőt állít a reflektorfénybe a Formula-E közösségből, hogy a nőknek a boxokban  végzett változatos és fontos munkájának bemutatásával inspirálják a következő generáció tagjait. A tavalyi szezon kiemelkedő pillanatai itt tekinthetők meg. 

 

A decemberi tesztelés után, január 14-én Mexikóvárosban kezdődik az új bajnokság. A 9. szezon versenynaptárja  16 futamot tartalmaz 11 helyszínen, köztük a következő, új vendéglátó városokban: Hyderabad, Fokváros, São Paolo és Portland(USA). 

 

 

Formula-E és az ABB FIA Formula-E világbajnokság: 

 

Az ABB FIA Formula-E világbajnokság a világ első, tisztán elektromos hajtású versenyautók számára kiírt világbajnoksága, amely a kezdetektől fogva nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak minősül, izgalmas, drámai versenyeket hoz a világ legikonikusabb városainak szívébe és elit motorsport platformot biztosít a világ vezető autógyártói számára az elektromos járművek innovációjának felgyorsításához. 

 

A Formula-E versenyistállókból, gyártókból, partnerekből, műsorszolgáltatókból és fogadó városokból álló hálózatot a sport iránti szenvedély és az a hit egyesíti, hogy a motorsport felgyorsítja az emberiség fenntartható technikai fejlődését, valamint jobb jövőt teremt az emberek és a bolygó számára.