Két magyar csapat is kijutott az EIT RawMaterials versenyére

forrás: Prím Online, 2022. december 31. 13:50

Az EIT RawMaterials két hónapos programja elsősorban kis- és középvállalatok és startup-ok részére adott lehetőséget a meglévő innovatív termékük vagy szolgáltatásuk bemutatására. A verseny első részében a csapatok kiválasztása volt fókuszban, meglepően sok cég érkezett innovatív ötletekkel, Magyarországról két csapatot is beválogattak. Majd a kiválasztott csapatoknak több online bootcamp-et is biztosított az EIT RawMaterials, beleértve Design Thinking és Business Model Validation workshop-okat is. Ezenkívül a csapatok 2500 euro támogatást is kaptak az utazás és szállás költségeinek valamint az üzleti költségeknek a fedezésére.

 

 

A csapatok három fókusz téma közül választhattak:

 

1. Körforgásos üzleti modellek

 

Anyagmegoldások tervezése, megoldások, amelyek szisztematikusan kezelik a teljes életciklust, a nyersanyagellátástól az anyaginnovációig, a fejlett anyagokig, termékekig, termék-szolgáltatási rendszerekig, folyamatokig, a körforgásos termékek tervezéséig, új üzleti modellekig, új politikáig,

 

2. Fenntartható anyagok

 

CO2- és szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése az autóiparban; autonóm vezetés; mobilitás, mint szolgáltatás; gyártási költségek csökkentése; újrahasznosíthatóság javítása, 
Repülési innováció: CO2-kibocsátás csökkentése; zajcsökkentés; elektromos meghajtás; súly csökkentés; költségcsökkentés,

E-bike, e-board, e-roller innováció: súly csökkentés; költségcsökkentés; nagyobb hatótávolság, 

Bányászati gépek (nehézgépek és drónok) innovációs trendje: villamosítás; energiahatékonyság; megújuló energiák használata.

 

3. Erőforrások felelős biztosítása

 

Erőforrások biztosítása (geológia): átfogóbb és integráltabb adatkészletek az ásványlelőhelyek jelenlegi geológiai modelljeihez, mélységben és távoli helyeken történő célzottabb kutatás, intelligens és innovatív adatgyűjtés és -kezelés, a leállított bányák és zagyok újraértékelése.

 

(A magyar V-Chiller csapat harmadik helyezést ért el)

 

A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, mert sok kiemelkedő megoldás érkezett. A verseny harmadik helyezettje a magyar V-Chiller csapat lett, akik új, vákuum hűtésen alapuló gyorshűtési technológiát kínálnak. A technológia teljesen környezetbarát és akár 70%-os energiamegtakarítás is elérhető vele. Néhány éven belül a V-Chiller csapatának sikerült elérnie a tényleges COP 2,26-os teljesítménytényezőt, amely több mint kétszerese a jelenlegi hűtési technológiák által kínált hatékonyságnak. Jelenleg két pilotot futtat a startup a The Coca-Cola Company-val és az ABInBev-vel.

 

A második magyar csapat, amely indult a versenyen, a 2019-ben alakult Frulity Kft. lett, akik a kezdeti tervekkel ellentétben az innovatív megoldások felé terelte figyelmüket a Covid okozta lezárások. Ennek eredményeként sikerült megalkotni egy olyan eljárást, amely gáz üzemű (LPG/CNG/LNG) motorok esetén 20%-os üzemanyag megtakarítást biztosít igazolt módon. Az eljárás még bevezetési fázisban van, azonban a piaci visszajelzések alapján csak pozitív tulajdonságokkal találkoztunk, melyek közül a legjelentősebbek a 100%-os kompatibilitás, azonnali beépíthetőség, teljesítményszint megtartása és a karbantartási költségek csökkentése.

 

A verseny első helyezettje a görög Rotodyna Startup lett, akik 6000 euros vissza nem térítendő támogatást kaptak és értékes kapcsolati tőkét is a termékük piacra vezetésére.