Az évtized végére megtöbbszöröződhet a CT és MR készülékek száma

forrás: Prím Online, 2023. január 9. 10:05

Miközben a környező országokban már a közgyógyellátást is forradalmasítják a modern képalkotó berendezések, addig Magyarországon még mindig kiváltságosnak számít az, aki CT vagy MR felvétellel kaphat diagnózist. Pedig a piacon egyre jobb áron érhetők el ezek a készülékek, ráadásul a kínált szolgáltatások köre is ugrásszerűen bővül. Az orvoshiány tompításához ugyanúgy hozzájárulhatnak ezek a berendezések, mint a népbetegségek kiszűréséhez és a kedvezőtlen statisztikák visszaszorításához.

2022 utolsó napjaiban egy mesterséges intelligencia alapú chatrobot tartotta lázban a világot. Immár mindenki számára világos, hogy a mesterséges intelligencia számos területen hoz forradalmi innovációkat. Nem lesz ez másként az egészségügyben sem, ahol a nagy mennyiségű adat és kép MI-vel támogatott feldolgozásával ugrásszerűen nő a pontosság, a hatékonyság, jelentős terhet véve le a szakorvosok válláról.

 

 

A szó szoros értelmében a leginkább szemmel látható fejlődés a képalkotó eljárások területén mutatkozik. A hétköznapi ember számára meglepő lehet, hogy mire képesek a legújabb gépek. „A 2022-ben bemutatott legújabb multifunkciós modellek beállítástól és szoftveres felkészültségtől függően egyaránt tudják az idegrendszeri és csontrendszeri vizsgálatoktól a keringési rendellenességek feltárásán át a külső beavatkozás nélküli kolonoszkópiáig mindenféle testtáj, szerv, és szövet alacsony dózisú, körkörös röntgensugaras vizsgálatát, minden eddiginél gyorsabb és pontosabb felvételek készítésével” – érzékelteti az elérhető színvonalat Lányi Péter a Humantech Solution Zrt. vezető mérnöke, a hazai piacon új belépőnek számító United Imaging Healthcare márka magyarországi partnere. A United Imaging Healthcare világviszonylatban az egyik legdinamikusabban fejlődő amerikai-kínai vegyesvállalat, mely mesterséges intelligenciával integrált képalkotó-diagnosztikai eszközök fejlesztésével foglalkozik.

 

 

Bár úgy tűnhetett, hogy az elmúlt években a fejlettséget a lélegeztetőgépek számában mérték a világon, a valódi áttörést és a teljes egészségügy tekintetében számottevő fejlődést mégis a radiológiai, képalkotó berendezések elterjedése jelentette. Miközben 2011-ben 73 bejegyzett CT berendezés működött az országban, 2021-ben már elérte a 100-at. Ez a növekedés azonban messze elmarad a környező országokban tapasztalható mértékektől: míg Magyarországon csak minden 106 228-adik lakosra jut egy ilyen készülék, addig Szlovénia, Szlovákia és Horvátország esetében ez a szám 50 és 60 ezer között szór! Ráadásul – talán összefüggésben azzal, hogy az eszközleltárokat a pandémia idején szigorúbban kezelték– 2019-ről 2020-ra a magyarországi készülékpark még enyhén csökkent is. Összehasonlításképpen: a United Imaging Healthcare 2020-as európai piacra lépése óta csak Közép-Kelet-Európában közel 100 db teljesen új, csúcskategóriás CT, MR, digitális röntgen és mammográf berendezést helyezett üzembe.

 

Még szomorúbb lehet azonban a helyzet, ha a valóban elvégzett CT vizsgálatok arányát nézzük. Ugyanis a berendezések átlagéletkora, és ezzel összefüggésben a kihasználtsága sokkal rosszabb lehet a környező országok átlagainál. A magyar készülékek jelentős része ugyanis olyan állami intézményekben van, ahol egyszerre teljesítenek ügyeleti kórházi ambuláns feladatokat, és előjegyzés alapján történő kiszolgálást. Márpedig ez a tapasztalatok szerint sokkal alacsonyabb hatásfokot eredményez, a sok terven kívüli átállás miatt, mint például várakozás a baleset során megsérült páciens vizsgálathoz való felkészítésére, vagy utólagosan a gép takarítása miatt. Márpedig ezek súlyos percek, amiket a gép üzemen kívül tölt, nem is beszélve a karbantartás, vagy műszaki hiba miatti állásról. Nem feltétlenül jobb egyelőre a helyzet a magánklinikákon sem: legtöbb helyen ugyanis használt, de felújított nyugati gépek üzemelnek, amik bizony ugyancsak igénylik a törődést. 

 

Pedig a beruházások megtérülése nagyban múlik azon, hogy a vizsgálatokért befolyó összegek fedezik-e a lízingdíjakat, a személyzeti költségeket, és a beruházás egyéb járulékos ráfordításait. Ugyanis, amiként a fapados légitársaságok esetében is kulcsfontosságú a kihasználtság, és mindent megtesznek, hogy csökkenjen a fordulóidő és nőjön a telítettség, ugyanígy igyekeznek a klinikák is maximálisan kihasználni a gépeiket minden műszakban. 

 

A feltörekvő gyártók támogatják is a CT-t és MR-t üzemeltető klinikákat ezen törekvéseikben. „A legújabb generációs készülékek az előjegyzésre érkező pácienshez önműködően állítják be a gépet előre, ezzel 5-10 perceket is spórolva akár egy vizsgálatra szánt időből. Míg az egyik vendég felöltözik, és a másik levetkőzik, addig a gép a digitális beutaló alapján felkészül, „átáll”, hogy úgy és oda feküdhessen a páciens, ahogy a szükséges radiológiai felvételhez az elő van írva” – meséli Laczi János, a Humantech Solution Zrt. applikációs szakembere. Ezekkel a modern készülékekkel ugyanis a test bármely tájáról, különböző szögből, különböző rétegsűrűségű és felbontású képeket tudnak készíteni, ráadásul a hagyományos tüdőszűrős röntgengépek sugárterhelésének töredékével.

 

 

Hogy ezeké a berendezéseké a jövő, az senki számára sem kérdés az egészségügyben. Ráadásul ezek a gépek egyre önállóbbak, a működtetésükhöz nem szükséges radiológus szakszemélyzet, csak operátor, míg a leleteket kiértékelő szakorvosok akár távmunkában is végezhetik a folyamatosan több klinikáról is beérkező képek elemzését. Sajnos a statisztika azt mutatja, hogy a munkájukra nagyon is szükség van, és akár a többszöröse is megtérülne a társadalom számára. Például az emésztőszervi szűrővizsgálatok során manapság már a székletminták 7-8%-a utal olyan kóros elváltozásra, ami figyelmet, vagy akár beavatkozást igényel. A CT-vel végezhető kolonoszkópiás eljárás nemcsak sokkal gyorsabb, sokkal kényelmesebb és sokkal komfortosabb, hanem a megtérülése akár emberéletekben is mérhető.

 

Ezek ismeretében nem csoda, hogy a DataBridge piackutató elemzése szerint az európai CT piac átlagosan évi 5,8%-kal fog nőni, a 2021-es 2,1 milliárd dolláros éves forgalomról 2028-ig 3,1 milliárd dollárra. Ezzel párhuzamosan a műszaki és informatikai cikkekre jellemző áralakulás lesz megfigyelhető a szektorban: évről évre egyre többet tudnak ezek a gépek, miközben már nem nő az áruk. A növekedést csupán a chiphiány hátráltathatja, bár a Humantech Solution Zrt. elmondása szerint az általuk forgalmazott United Imaging Healthcare készülékeit ez pont nem fenyegeti: prioritást élveznek a kiszolgálásban mind az új gépek, mind a karbantartás tekintetében. Egyébként is sokkal intenzívebb a piacfejlesztés a távol-keleti gyártók esetében, mint a némileg elkényelmesedő – és persze ellátási lánc problémákkal küszködő – nyugat-európaiaknál. A szakértők szerint a helyzet némileg hasonlatos a dél-koreai autómárkák felfutásához: néhány év alatt műszakilag beérték, vagy akár meg is előzték versenytársaikat, a márkáik iránti bizalmat pedig a megbízhatósággal, a nagyon magas alapfelszereltséggel, és a versenytársakénál sokkal kedvezőbb árakkal érve el. Például az említett United Imaging Healthcare új készülékei alig drágábbak a sokat futott nyugati használt gépeknél, miközben az alapfelszereltség része számos olyan szoftveres kiegészítő, mellyel különböző, például népbetegségekhez kapcsolódó szűrővizsgálatok is végezhetők, holott ilyeneket általában külön díjért szoktak a nyugati gyártók utólagosan értékesíteni. A beruházások finanszírozásánál is számít, hogy egyértelműen kedvezőbbek az új készülékek lízingfelfeltételei.

 

A nemzetközi technológiai trendek begyűrűzése mellett a magyar magánegészségügyi boom lehet a hazai növekedés fő motorja. „Itthon még luxusnak számít a fizetős CT vagy MR vizsgálat. Pedig egy szakszerűen elkészített és kiértékelt felvétel egy porckorongsérvről nem drágább, mint néhány óra egy csontkovácsnál, aki akár ronthat is a beteg állapotán valódi diagnózis hiányában” – mondja Belcsug Angéla, a keszthelyi Várkert Klinika tulajdonosa. A közgyógyellátásban kapható várólistás vizsgálatok kivárásáig a munkaképességben, közérzetben való visszaesés ugyan nem számszerűsíthető mértékű veszteség, de biztosan jócskán meghaladja egy szakszerű és gyors digitális diagnózis árát.

 

A Várkert Klinika 2022-ben cserélte le régi CT-jét egy új, United Imaging márkájú készülékre. „A megrendeléstől az üzembehelyezésig valamivel több mint két hónap telt el, ráadásul teljeskörű kivitelezést, garanciális háttértámogatást, betanítást és magyar nyelvű kezelőfelületeket tudott biztosítani a beszállító.” Az új készülékük 50%-kal gyorsabb, mint a korábban használt, sokkal alacsonyabb sugárdózissal is kiváló felvételeket készít, melyeket mesterséges intelligenciával támogatott szoftveres eljárásokkal még pontosabban dolgoz ki a készülék. „Mindez persze elsősorban a radiológusainkat villanyozza fel, de például a virtuális kolonoszkópia, ami behatoló műszer nélkül képes a beleket vizsgálni, vagy az alacsony dózisú mellkasfelvétel, ami covidon átesett betegek javulásának rendszeres ellenőrzését teszi lehetővé, ezek már a páciensek számára is érthetően jó hírek” – meséli Belcsug Angéla.