Új rekordok a hazai taxipiacon – vége a home office-nak?

forrás: Prím Online, 2023. január 25. 18:31

A Covid-járvány után ismét fellendülő idegenforgalomnak, a sporteseményeknek, koncerteknek, az újra kinyitó szórakozóhelyeknek, a home office visszaszorulásának és a vidéki terjeszkedésnek köszönhetően látványosan megugró, több területen új rekordot jelentő teljesítménnyel zárta az elmúlt évet a Főtaxi. A társaság az idén további vidéki városokban jelenik meg és folytatja flottabővítését is, kulcsszerepet szánva az elektromos autóknak.

A társaságnak dolgozó sofőrök által teljesített fuvarok száma az egyharmadával növekedett 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest, a flotta autói pedig így összesen közel 36 millió kilométert tettek meg. „E növekedésben kulcsszerepet játszott a Budapest Airporttal, a Sziget Fesztivállal és a Formula-1 Magyar Nagydíjjal megvalósított sikeres együttműködés, de ott voltak a főtaxis autók az összes népszerű fővárosi koncert- és partihelyszínen is. A megnövekedett forgalmat mintegy 1500 taxi szolgálta ki – ezen belül a közel félezer kocsit számláló környezetkímélő flottából 170 tisztán elektromos meghajtású autó” – kommentálta a tavalyi eredményeket Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója.

 

Egymillió utas Ferihegyről, lecsengőben a home office

 

A járványidőszak lecsengésével újra visszatértek a turisták és megint népszerű desztinációvá vált Budapest, így tavaly a főtaxis flotta teljes futásteljesítményének közel egyharmada kapcsolódott a reptéri forgalomhoz. A ferihegyi fuvarok száma több mint a kétszeresére ugrott 2021-hez képest, a repülőtérről szállított utasok száma pedig tavaly meghaladta az egymillió főt. 

 

Tavaly közel minden 10. utazást a céges partnerek megrendelései alapján teljesített a Főtaxi. A vállalati fuvarok száma új rekordot döntve felülmúlta a 2019-es csúcsot is, 2021-hez viszonyítva pedig 33%-os bővülés következett be. „Ezt a növekedést a tapasztalataink szerint alapvetően az magyarázza, hogy számottevően csökkent a vállalatoknál a home office-ban tölthető napok száma, az irodai munkavégzés mellett pedig gyakoribbá váltak a személyes találkozók is” – mondta Reich Ádám.

 

 

Ha esik, ha fúj

 

A taxisok számára a legerősebb időszaknak a péntek és a szombat éjszakák, valamint az esős napok számítanak. „Újra életre kelt a budapesti éjszaka, ennek köszönhetően a kollégák által lebonyolított éjszakai fuvarok száma tavaly 44%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest” – mondta a vezérigazgató. 

 

Ami az év hónapjait illeti, a vásárlások és a céges rendezvények, valamint a szilveszter miatt a december, a reptéri viszonylatban pedig a szeptember hozott kiemelkedő eredményt 2022-ben. Utóbbi magyarázata az, hogy az első őszi hónapban még az üdülni, bulizni vágyók is utaznak, de már beindulnak az üzleti utak is. 

 

Hódítanak a digitális csatornák

 

Az utasok körében egyre népszerűbb a digitális csatornákon (mobiltelefonos alkalmazás, robotdiszpécser) keresztül történő taxirendelés, ezek száma meghaladta az egymilliót, ami közel 60%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Az applikáción rendelt fuvarok száma 32%-kal növekedve rekordot döntött, felülmúlva az „utolsó békeévnek” számító 2019-es szintet is. Az alkalmazás azért is hasznos, mert lehetőséget biztosít az elektromos autóval való utazás, vagy a kisállat szállításának kiválasztására. Az éves eredmények tekintetében a 2021-ben, a hazai taxitársaságok között elsőként bevezetett robotdiszpécser sem maradt le, hiszen közel megháromszorozta a felvett fuvarok számát.

 

Folytatódik a vidéki terjeszkedés

 

„Célunk, hogy 2023-ban is megőrizzük piacvezető szerepünket, ezért folytatjuk a vidéki terjeszkedést és folyamatosan fejlesztjük digitális szolgáltatásinkat is. Szintén tovább növeljük elektromos autóink számát, hiszen a 2019-ben elindított Zöldút Program az egyik szívügyünk. Bízom benne, hogy ismét egy rendezvényekben gazdag év vár ránk, és a Főtaxi 2023-ban is minél több utas gyors hazajutásában tud majd segíteni. Jó úton járunk ennek megvalósításában, hiszen az idén eddig már további közel 100 új sofőr csatlakozott hozzánk, ami lehetővé teszi a várakozási idő további csökkenését” – fogalmazott a Főtaxi vezérigazgatója.