Lejárt a rozoga síliftek ideje

forrás: Prím Online, 2023. február 10. 20:01

Most, hogy végre újra előkerülhettek a sílécek és -bakancsok, ráadásul a COVID miatt bevezetett korlátozások sem akadályozzák többé a téli sportok szerelmeseit, az Alpok 26 ezer kilométernyi pályái is újra megtelnek vendégekkel. Tömegek élvezik ki a friss hó fedte csúcsok lejtőit, miközben kényelmüket és biztonságukat fejlett műszaki megoldások vigyázzák.

A sífelvonók színvonalas újragondolásának egyik példája az osztrák Alpokban, a Salzburg közelében található sonntagskogel-i hegycsúcsnál található. A Snow Space Salzburg síparadicsomban olyan ülőliftet valósítottak meg, mely megtestesíti azt, ahogy egy csúcstechnológiás felvonóról gondolkodunk.

 

 

A modern sílift 38 darab fűthető, egyenként nyolcüléses gondolával óránként kb. 3600 embert szállít. A rugalmasan irányítható sílift digitálisan üzemeltetett és ellenőrzött vezérlőrendszerrel van ellátva. Az utazó egységek rendelkeznek magasságmérővel, ami az ülésmagasságot mindig a legalacsonyabb utashoz igazítja, attól függetlenül, hogy a gyerekek és felnőttek milyen sorrendben szállnak be.

 

 

A felvonó energiafogyasztását jelentősen csökkenti a Siemens hajtástechnológiája (SINAMICS S120). Az automatizálásról integrált rendszer (TIA Portal) gondoskodik, ami lehetővé teszi, hogy egyetlen eszközzel programozzák fel a teljes vezérlést. A redundáns frekvenciaváltókkal ellátottal rendszer további előnye, hogy még egy részleges üzemzavar esetén is folytatni lehet az üzemeltetést, egészen addig, amíg minden utas biztonságosan elhagyja a felvonót.