Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

forrás: Prím Online, 2023. február 17. 15:27

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

 

Földrajzi fekvés, kábeles lefedettség, szerencse – hamarosan már nem ezek számítanak az otthoni és céges internet-hálózatokon 

 

Az elavult internethálózat a cégek számára a frusztráción túl komoly veszélyt jelent a vállalkozások működésére is. Az instabil kapcsolatból következő lassú ügyintézés, információvesztés, a kommunikációs nehézségek és a helyzetből adódó munkahelyi stressz ugyanis jelentősen visszaveti a vállalatok hatékonyságát és versenyképességét. Magyarországon eddig gyakorlatilag csak a cégek szerencséjén múlt, hogy rendelkeznek-e megfelelő minőségű internetkapcsolattal, amit a hazai szolgáltatók kábeles lefedettsége határozott meg.  Ez azonban ma már a múlté, hisz hazánkban is elkezdte bontogatni szárnyait a legújabb szatellit alapú internet szolgáltatás, amiről a szakemberek azt jósolják, hogy hamarosan nagyban átrendezheti a távközlési piacot Magyarországon is.

 

A „kőbe vésett” internetkapcsolat a múlté, megérkezett a megoldás

 

Hiába épít ki egy szervezet korszerű digitális infrastruktúrát és fektet százezres, vagy milliós eszközökbe, ha a rossz internet-hozzáférés miatt nem képes megfelelő hatékonysággal működni az informatikai rendszer. „Azt szoktam mondani az ügyfeleimnek, hogy mielőtt új irodába, vagy telephelyre költöznek, először az internethálózat minőségét kell megnézni, mert azon a legtöbb esetben szinte lehetetlen változtatni, vagy ha lehet, akkor is csak nagyon költségesen. Ez most megváltozott. A Starlink az első olyan technológia, ami lehetővé teszi azt, hogy ez a szempont végre ne legyen kőbe vésve. Ráadásul ezt az internet-szolgáltatást a cégek költözésnél is vihetik magukkal, így, ha ezt választják, biztosan egy hosszú távú megoldásba fektetnek.” – vázolta fel Juhász Viktor, a felhőmegoldásokkal foglalkozó iSolutions ügyvezetője.

 

Az Elon Musk által alapított SpaceX világméretű műholdas projektje a Starlink egy szatellit alapú internet szolgáltatás, ami a világ olyan részein nyújt internethozzáférést, ahol a hagyományos infrastruktúrák hiányoznak. Bár a projekt jelenleg még tesztelések alatt áll, de már most többezer felhasználót szolgál ki világszerte, a szolgáltatás elérése pedig folyamatosan bővül, ahogy egyre több szatellit kerül földkörüli pályára. A szakemberek azt jósolják, hogy amennyiben a Starlink elég nagy sávszélességet tud biztosítani, belátható időn belül versenyképes lehet akár a piacvezető internetszolgáltatókkal szemben is.

 

 

Eddig milliókba is kerülhetett a cégeknek az internethálózati minőség fejlesztése

 

A hazai vállalatok tipikus esete, hogy kibérelnek egy irodát vagy telephelyet, ahol 15-20 emberrel kezdik meg a munkát, majd az évek során felskálázódnak és egyszer csak azt veszik észre, hogy az internet, ami eddig megfelelő volt, a háromszor annyi munkatárs számára már kevésnek bizonyul. Ez abban az esetben jelent nagy problémát, ha a vállalat telephelye földrajzilag egy olyan területre esik, ahol az internet-szolgáltató nem rendelkezik megfelelő kábeles lefedettséggel. Ilyenkor a szolgáltatónak több millió forintos beruházásba kerül a hálózat kiterjesztése, hisz az optikai kábeleket ki kell húznia egészen a telephelyig. Ezt a költséget általában beépíti a vállalat előfizetésébe és az esetek nagy részében többéves hűségszerződést is kötnie kell a cégnek az internet szolgáltatóval.

 

„Volt egy ügyfelünk, ahol már akkora fennakadást okozott a gyenge hálózat, hogy a kollégák elkezdték beosztani egymás közt, ki mikor csatlakozhat fel a vállalat wifijére és mikor tölthet le fájlokat. Ezt a problémát az internet szolgáltató havi több százezer forintért tudta volna megoldani, amit a cég nem engedhetett meg magának. Ekkor jött az ötletünk, hogy tegyünk egy próbát a műholdas internettel és mint IT szolgáltatójuk, bevezettük hozzájuk a Starlink-et, ami a távközlési vállalat által ajánlott ár töredékéért oldotta meg ezt a gondot. Most már három hónapja használják és tényleg nagyon bevált.” – számolt be egy hazai kkv esetéről Juhász Viktor.

 

Hazánkban még kevesen tudnak erről a lehetőségről

 

Az internethálózati minőség klasszikusan nem az IT szolgáltatók felelősségkörébe tartozik, ám a vállalatok dolgozóin kívül, az esetek többségében ők azok, akik kénytelenek szembesülni a problémával, hisz az ügyfelek ilyenkor hozzájuk fordulnak elsőként segítségért. Eddig ennek orvoslására nem sokat tudott tenni a szervezet informatikai szolgáltatója. Bár korábban már sokan próbálták 4G-s mobil internettel megoldani az akadozó hálózatot, ez a szolgáltatás üzleti használatra sajnos nem alkalmas, mert rendkívül instabilnak bizonyult. A Starlink ellenben egy különösen megbízható megoldás és árban sem áll messze a 4G vagy 5G internet szolgáltatástól. A szakértő szerint azonban hazánkban így is nagyon kevesen tudnak az új lehetőségről, noha számos cég működését könnyítené meg az új technológia bevezetése. „A munkánk során minket az mozgat, hogy problémákat oldjunk meg. IT szolgáltatóként a rossz internethálózat attól függetlenül, hogy nem rajtunk múlik, nekünk is komoly problémát jelent. Egy jó szolgáltató ilyenkor felméri a lehetőségeket és elkezd kutatni. Mindezt pedig addig teszi, amíg nem talál kézenfekvő megoldást. Másképp nem beszélhetünk vállalat és IT szolgáltató közötti hatékony együttműködésről.” – árulta el Juhász Viktor.

 

Az új technológia bevezetése évtizedes ugrást hozhat előre a magyar kkv-knál

 

A Starlink szatellit alapú internet bevezetése bár nem bonyolult, de informatikai szakértelmet igényel, hisz hatékonysága nagyban múlik az eszköz beállításán és finomhangolásán. A földi jelvevő gyakorlatilag egy félgömb alakú műhold, ami 150 fokban lát, amire azért van szükség, hogy követni tudja a fenti műholdak mozgását. Ezt a készüléket tehát olyan helyre kell helyezni, ahol nem árnyékolja be a jeleket semmi, ami tipikusan egy puszta síkterület, vagy tető. Emellett a készülék megfelelő rögzítése is nagyon fontos, ami szintén szakmai ismereteket igényel. A jelvevőt ezután gondosan be kell állítani, hogy rácsatlakozzon a legközelebbi műholdra, ami sokszor több órát vesz igénybe. Azonban a sikeres beállítás után gyakorlatilag problémamentesen üzemel a rendszer, hisz az eszköz képes magától követni a műholdakat, mobiltelefonról programozható, sőt, olyan funkcióval is rendelkezik, hogy fagy esetén leolvasztja magáról a jégréteget.

 

„Ez a technológia a jelenlegi távközlési technikához képest olyan, mintha évtizedeket lépnénk előre az informatikában. A szolgáltatás már lefedi egész Magyarországot és 100 megabitet megbízhatóan szolgáltat, ami bőven elég 100-200 ember munkájához is. Az előfizetés jelenleg havi 20 ezer forint körül van, az eszköz maga pedig egy egyszeri 200 ezer forintos beruházás. Mi ezt a szolgáltatást egyébként kulcsrakészen adjuk az ügyfeleinknek és örömmel látjuk, hogy egyre több cég érdeklődik iránta és nyitottak rá.” – fejtette ki Juhász Viktor, a felhőmegoldásokkal foglalkozó iSolutions ügyvezetője.

 

4 tipikus probléma, amit megoldhat a hazai KKV számára a szatellit alapú internet szolgáltatás

 

Korlátos büdzsé és rossz internethálózat – Talán ez az egyik leggyakoribb probléma, amivel a vállalatok szembesülnek. A hagyományos internethálózat minőségének javítása milliós tétel lehet, amit főleg a jelenlegi pénzügyi válság idején nem feltétlen engedhetnek meg maguknak a cégek. A műholdas internet töredék áron és megbízhatóan oldja meg ezt a problémát.

 

Kell egy kedvező árú backup hálózat – Nagyobb vállalatokra jellemző, hogy két internethálózatuk van arra az esetre, ha az egyik meghibásodna, legyen egy „tartalék”, úgynevezett backup hálózat. A szatellit alapú internet erre is megfelelő, hisz rendkívül megbízható.

 

Az internet csak esetenként kell – Vannak olyan vállalkozások, ahol bizonyos telephelyeken csak szezononként van szükség internetre. Hagyományos internet előfizetés esetén abban az időszakban is kell havidíjat fizetni, ha a vállalat nem használja a szolgáltatást. A műholdas internet havidíj alapú, így egy olyan időszakban, mikor nincs rá szükség, csak le kell állítani, majd újraindítani, amikor ismét használni szeretnénk, és csak az aktív hónapok után kell a szolgáltatásért fizetni.

 

Költözés előtt – Számos cég életében okoz problémát, hogy bár rossz az internethálózata, már nem szeretnének pénzt fektetni a javításába, mert kilátásban van a telephely, vagy iroda költözése. A műholdas internetben az a jó, hogy nem helyhez kötött, így bárhova is költözik a vállalat, viheti magával a szolgáltatását, vagy ha több telephellyel rendelkezik, igény szerint át is helyezheti.