Ismét a Process Solutions az első a könyvelő cégek rangsorában

forrás: Prím Online, 2023. március 21. 17:09

A Process Solutions (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalata a BBJ listájának 2022-es adatai alapján már 16. éve őrzi piacvezető szerepét a könyvelő cégek között. Szalai András, partner, ügyvezető igazgató, a BBJ piaci panelbeszélgetése keretében elárulta, milyen jövőt alakító trendekre kell figyelni, és melyik területeken szeretnének változtatni a számviteli vezetők 2023-ban.

A Process Solutions az Európa-szerte működő független könyvelési és bérszámfejtési vállalkozásokat tömörítő BPO csoport tagja, és több mint 500 nemzetközi vállalatnak nyújt szolgáltatást. A cég teljes nettó árbevétele 6,682 milliárd forint volt, jelenleg több mint 500 alkalmazottjuk van, leányvállalataik négy kelet-közép-európai országban vannak jelen, valamint európai partnerhálózatuk a legmagasabb szintű szolgáltatásokat nyújtja ügyfelei számára.

 

Szalai András elmondta, hogy Magyarország adó és számviteli rendszere továbbra is stabilnak tekinthető. Természetesen 2023-ban is több módosítás történt az adózásban, de a tendenciában nem érzékelhető jelentős változás. A magyar koncepció továbbra is a magasabb fogyasztási adókra és az alacsonyabb (vállalati vagy egyéni) jövedelemadókra összpontosít. Ezzel szemben a nemzetközi trendek egyértelműen a jövedelemadó emelésre fókuszálnak, mint például a globális minimumadó. A legkritikusabb adóváltozások közül kiemelkednek az extraprofit adók és az új transzferár adatszolgáltatási szabályozás.

 

 

Ami a közeljövőben domináló trendeket illeti, Szalai András szerint a digitalizáció és a big data felhasználása nagy mértékben növekedni fog, ha az adófizetőkről való információgyűjtésről van szó. „Az adóhivatal egyre inkább előtérbe helyezi az információs technológia kiaknázását, az online adatgyűjtést, illetve az adatbázisok építését. Remélhetőleg ez segíteni fog az adófizetők adminisztratív terheinek csökkentésében is” – fejtette ki az ügyvezető igazgató.

 

A panelinterjúban arra is kíváncsiak voltak, hogy melyik konkrét területen szeretnének jogszabályi változtatásokat Magyarországon. A PS tapasztalatai szerint a változtatások végrehajtása előtti hosszabb felkészülés idő, valamint a több kommunikáció jelentősen megkönnyítené a munkájukat. Ezen kívül szívesen fogadnának egy még inkább naprakész számviteli törvényt, amely gyakran és rendszeresen követi az üzleti és technológiai változásokat.

 

A Process Solutions már 2006 óta számviteli piacvezető az iparági sztenderdnek tekinthető BBJ Book of Lists kiadványában, míg 2021-ben a bérszámfejtési szolgáltatásuk a BOL-ban az első helyen szerepelt. Egyik legnagyobb ügyfelük a Wizz Air, akivel már közel 20 éve dolgoznak együtt.

 

 

A Budapest Business Journal „Book is List”-ről

 

A BBJ gondozásában megjelenő „Book of List” Magyarország egyedülálló üzleti és iparági kalauza. A 2500 legnagyobb vállalatról és a 100 legfontosabb üzleti szektorról évente frissített, hasznos információkkal a BOL-t hosszú ideje megbízható piaci információforrásnak tekintik. A cégek rangsorolása az adott üzletágból származó nettó árbevétel alapján történik.