Az első hazai e-kötelespéldányok a Vikk.nettől

, 2001. február 26. 19:04
A Vikk.net (www.vikk.net) e-könyvkiadó szolgáltatta be hazánkban először az első elektronikus kötelespéldányokat az Országos Széchényi Könyvtárnak. A húsz e-könyv az internetes megjelenést követően folyamatosan került az OSZK állományába.
A pdf-formátumú e-könyvek között a szépirodalmat Chi Wicca NemS negyedek című érzelmi naplója, Németh Ibolya Mexikói üdvözlet című levélregénye, Nógrádi Gábor Galambnagymama című gyerekkönyve, Sztolár Miklós Jelzálogjog című novellagyűjteménye, Gligorics Teréz Szimultán, Brunn Kati Rózsaszínű cselló és Talizmán Obulus Kharónnak című kisregénye, Niké Már vártalak... című sci-fi és fantasy-gyűjteménye, Mine Myo Sámánpech/Tales of uncle Wahh’no’good magyar-angol nyelvű karcolatgyűjteménye, Nagyszékely István Na, gyere ide édes fiam... ifjúsági regénye és Jaminaországtól az Óperenciáig című önéletrajzi írásokat tartalmazó könyve, Takács Tibor Aranyhíd a nagyvilágba című verseskötete és a Hat asszony meg a hetedik című családregénye képviseli.

Az első e-kötelespéldányok között ott van Reményik László Akik a sötétben is látnak című dokumentumkötete. A szerző vak sorstársaival készített interjúkat, s a könyvben többen megszólalnak Tímár Péter Vakvagányok című filmjének szereplői közül is.

A Vikk.net az OSZK-nak e-kötelespéldányként szakirodalomként szolgáltatta be Kurmainé P. Judit Hobbim a bonsai című kertészeti könyvét, dr. Szilágyi Vilmos Intim kapcsolatok kézikönyve című szexológiai kötetét, illetve Brunn János Fejezetek Györköny történetéből 1718–1948 című helytörténeti munkáját.

A próbarendelés célját szolgáló, ingyen letölthető e-könyvek is ott vannak már az OSZK kötelespéldányai között, nevezetesen az informatikai adatbiztonsággal foglalkozó Az Infostrázsa cimű kötet, a Kürt Computer Rendszerház Rt. kollektívájának munkája, Perjés László: e-mber című sci-fi kötete, illetve az internetes Kreatív Kör és Irodalmi levelezőlista Hangulatok című novellagyűjteménye.

A Vikk.net tavaly december elején próbaüzemmel indult az interneten azzal a hitvallással, hogy elsősorban a hazai szerzőknek teremtsen bemutatkozási lehetőséget. Hogy ezt sikerült megvalósítani, azt az e-könyvkiadó Választékunk rovatában lévő könyvek bizonyítják: http://www.vikk.net/kikelet/vikknet/valasztek.shtml.

Az első magyar e-kiadó köré nagyon gyorsan virtuális közösség is szerveződött: a Vikk.net levelezőlistájának tagjai részt vettek a webhely és az e-bolt tesztelésében, és azóta is folyamatosan adnak visszajelzést az e-kiadónak. A Vikk.net hírlevelet (http://www.vikk.net/kikelet/vikknet/beleszol.shtml) is működtet, s ennek másfél száz megrendelője rendszeresen tájékozódhat az e-kiadó legfrissebb híreiről.