Szívén viseli a magyar ipar digitális átállását a Bosch Rexroth

forrás: Prím Online, 2023. május 16. 15:27

A Bosch Rexroth kapta meg az Ipar 4.0 szakmai érmet idén a nagyvállalat kategóriában. A díjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium adományozta a szakmai szervezeteket összefogó Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség javaslatára. A hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója élen jár az ipari digitalizáció, a hálózatba kapcsolt, rugalmas és automatizált rendszerek használatában és fejlesztésében, valamint magyarországi partnereit is segíti a technológiai átállásban, hogy minél több vállalat használja a jövő gyártástechnológiáit.

Az ipar 4.0 olyan lehetőségeket kínál, amelyet a piac még csak most kezd el alkalmazni. A technológiai korszakváltás gyökeresen átalakítja a gyártási és a kapcsolódó logisztikai rendszereket, hatékonyabbá és hosszú távon fenntarthatóvá teszi a gyártást. A hazai ipari vállalkozások többségének nagy kihívás ez az átállás.

 

„A Bosch Rexroth technológiai vállalatként, innovátorként zászlóvivője az ipar 4.0-s megoldásoknak. Átfogó víziónk részeként saját gyárainkban is alkalmazzuk az általunk fejlesztett új technológiákat, ezáltal egyrészt valós, működés közben keletkező tapasztalatainkat beépítve fejlesztjük tovább termékeinket, másrészt saját gyártóreferenciákkal tudjuk kiszolgálni ipari partnereinket” – mondta Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója, Hankó Balázs innovációért felelős államtitkár és Monostori László, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség elnöke

 

Tudástranszferrel és edukációval is segíti a technológiai korszakváltást a Bosch Rexroth

 

A Bosch Rexroth élen jár az ipar 4.0-s technológiák alkalmazásában és fejlesztésében, termékei az ipar 4.0 követelményei szerint készülnek. Ezen felül a vállalat népszerűsíti a digitális átállást, és partnereit segíti is ebben. A cég részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IFKA Nonprofit Kft. által meghirdetett beszállítófejlesztési programban, amelyben közös fejlesztésekkel, technológiai transzferrel segítette a programban résztvevő kis- és középvállalkozások digitális transzformációját. Az elmúlt években tizenhét hazai kkv csatlakozott a programhoz a Bosch Rexrothon keresztül, hogy megtegye az első lépéseket az ipar 4.0-s technológiák útján. A fejlesztési program keretében készült a többi között precíziós agrárgazdálkodásban használt műtrágyaszóró, olyan eszköz, amelyet programozói tudás nélkül lehet autóipari termékek gyártására paraméterezni, valamint egy olyan rendszer, amely egyes folyamatokat szimulálva és kielemezve képes optimalizálni a termelési folyamat egyes elemeit, előre jelezni a várható karbantartási szükségletet és azokat az esetleges környezeti változásokat, amelyek hatással vannak a dolgozók komfortérzetére és munkaminőségére. 

 

 

A Bosch Rexroth egyetemekkel, szakmai szervezetekkel, valamint kis- és középvállalkozásokkal együttműködve dolgozik az innovatív technológiák fejlesztésén. Ezt szolgálja majd a hamarosan megnyíló, Magyarországon egyedülálló ipari innovációs élményközpontja, a CU.BE is, amelynek küldetése a közös gondolkodás és fejlesztés mellett, hogy bemutassa a nagyközönségnek az ipari technológia trendjeit és újdonságait. Szintén az edukációt szolgálja a vállalat felsőoktatásban és szakképzésben betöltött szerepe: ipar 4.0 oktatóeszközei és tananyagai segítségével számos oktatási intézményben ismerkednek meg a tanulók az ipar 4.0 rejtelmeivel.

 

A Bosch Rexroth az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség javaslatára kapta idén az Ipar 4.0 szakmai érmet nagyvállalat kategóriában az ipari automatizáció területén végzett átfogó és innovatív tevékenységének elismeréseként. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által adományozott díjat idén harmadik alkalommal adták át négy kategóriában az ipar 4.0 átállás során jelentős teljesítményt és sikereket elért vállalatoknak.