Milyen a zenehallgatás luxusminőségben?

forrás: Prím Online, 2023. szeptember 1. 23:21

A zene szeretete minden emberben közös pont, de valahogy mégis mindenki másképp műveli. A fiatal generáció például főként okostelefont, Bluetooth hangszórót és fülhallgatót használ ehhez, valaki pedig megelégszik a laptop vagy a televízió beépített hangszóróival is. Ám az, aki audiofilnek vallja magát, az egy teljesen más szintet képvisel.

 

Profi hangrendszer a saját igényekre szabva

 

Bár erősítőt és hangfalakat lényegében bármelyik műszaki üzlet szórakoztatóelektronikai részlegén lehet találni, hatalmas különbség van az úgynevezett konzumer termékek és például a Stream Audiónál elérhető Audio Physic hangfalak között.

 
 

Ez persze már első ránézésre, az árakon is jól látszik, és ekkor sokakban rögvest fel is merül a kérdés: vajon mit kapunk egy ekkora összegért? A válasz pedig az, hogy prémiumminőséget. Hogy ezt mit jelent, azt szavakkal elmondani nem lehet, hanem érezni, hallani kell. 

 

Épp ezért, aki high-end szegmensben gondolkodik, az csak a lehető legritkább esetben vásárol bármilyen berendezést anélkül, hogy előtte kipróbálná. Erre lehetőséget biztosít többek között a Stream Audio bemutatóterme is, ahol exkluzív környezetben, szaktanácsadással kiegészítve segítik az érdeklődőt az igényeinek legmegfelelőbb hangrendszer összeállításában.

 

Hiszen a “jó hangzás” mint olyan relatív, ugyanis minden ember hallása egy kicsit más, mert az érzékszerveink nem egyformán működnek. Így fordulhat elő, hogy míg valaki mondjuk az egyik Audio Physic hangfalban túl sok magasat vél felfedezni, addig a széria egy másik terméke viszont tökéletes hangzást biztosít számára. Ezzel viszont nincs semmi gond, különbözőek vagyunk, így az igényeink és az ízlésünk is eltérő.

 

Stílusos megjelenés

 

Az Audio Physic hangfalakat egy német gyártó készíti, különleges ismertetőjegyük pedig a magasfényű zongoralakk bevonat, mely luxuskülsőt kölcsönöz a termékeknek, és lehetővé teszi azt, hogy bármilyen lakókörnyezetben jól mutassanak. 

 

Egy ilyen hangfalszett egyaránt elhelyezhető egy régiesen elegáns és egy minimalista, ultramodern stílusú enteriőrben is, csak arra figyeljünk, hogy rendszeresen tisztítsuk, ugyanis a por és az ujjlenyomatok sokat elvesznek a szépségéből. 

 

A különleges “ferde” kialakítás szintén nagyon látványos, hiszen elsőre úgy tűnik, mintha a hangfal nem egyenes talajon állna, de tüzetesebben megvizsgálva máris látható, hogy ez nem tévedés, ezek a készülékek szándékosan ilyen egyedi dizájnnal készültek.

 

A hangfal csak a kezdet

 

Egy high-end hangrendszernek bár fontos eleme a hangfal, de közel sem ez az egyetlen részegység, aminek a kiválasztására oda kell figyelni. A készülékek ugyanis csak akkor tudják megmutatni, mire képesek valójában, ha a megfelelő erősítővel, kábelekkel kötjük össze őket, illetve maga a lejátszott hangforrás is kiváló minőségű. 

 

Ezenfelül lényeges még a szoba akusztikai kialakítása, hogy a hangok ne torzuljanak, hanem úgy érjenek el hozzánk, ahogyan kell.