Tarolt az ELTE az ICPC Programozói Verseny magyar fordulójában

forrás: Prím Online, 2023. november 8. 09:57

A legrégebbi és legrangosabb nemzetközi programozói verseny magyarországi fordulóján ELTE-s csapatok végeztek az első öt helyen, a dobogósok vesznek majd részt a decemberi ljubljanai regionális döntőben.  

Az ELTE Informatikai Kar adott otthont a nemzetközi  ICPC  programozói csapatverseny magyar fordulójának, ahol hazai egyetemek hallgatóiból álló 3 fős csapatok mérték össze tudásukat.

 

A versenyen összesen 32 csapat indult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem képviseletében. Az első öt helyezés mindegyikét az ELTE csapatai szerezték meg. 

 

 

Az ELTE-1 elnevezésű csapat (Gyimesi Péter, Noszály Áron, Varga Péter) kilenc megoldott feladattal kiemelkedett a mezőnyből és a dobogó tetejére álhatott. Négy másik ELTE-s csapat egyaránt 7-7 feladatot teljesített, így az időeredmények alapján a második helyet a Rühös állat (Máté Lőrinc, Melján Dávid, Nádor Benedek), míg a harmadikat az Árvíztűrő Tükörfúrógép (Csizmadia Miklós, Dékány Csaba, Makrai-Kis Balázs) szerezte meg.

 

Ez a három csapat képviselheti az ELTE-t december elején a szlovéniai Ljubljanában a közép-európai regionális fordulóban, mely hagyományosan az ICPC versenyek egyik legerősebb etapjának számít. 

 

A magyar forduló szervezéséért, a feladatsor összeállításáért és a technikai lebonyolításért Németh Zsolt adjunktus, Nikházy László, az ELTE IK Informatikai Doktori Iskola hallgatója és Pőcze Barnabás informatikus hallgató feleltek.

A részletes eredmények az ICPC Hungary oldalán tekinthetők meg. 

 

Az International Collegiate Programming Contest (ICPC) az 1970-es évek óta gyűjti össze a világ legjobb fiatal programozóit, a nagy presztizsű versenyen évente mintegy 50 ezer egyetemista vesz részt, a világ 111 országának 3 ezer egyetemét képviselve.