Mire figyeljünk külföldi munkaerő toborzása esetén?

forrás: Prím Online, 2023. november 1. 22:01

A vendégmunkások alkalmazása számtalan területen nyújthat azonnali segítséget. Magyarországon jelenleg rengeteg betöltetlen pozíció van, amelyeket egyszerűen hazai forrásból szinte lehetetlen feltölteni. Ennek több oka is van, a munkaerőhiány pedig nem látszik enyhülni a közeljövőben.

Már a toborzásnál eldőlhet minden

 

A megfelelő vendégmunkások felkutatása ma már egyszerűen megoldható olyan profi segítséggel, mint amit a TERENDO is nyújtani tud. A külföldi állampolgárok alkalmazása során több területre is oda kell figyelni: toborzás, megfelelő engedélyek beszerzése, adminisztráció, utaztatás, szállás keresése, tolmácsolás és beilleszkedés a céges kultúrába. Mindennek az alapja azonban az első pont lesz. A toborzáson múlik az egész projekt sikeressége, hogy valóban segítséget jelentsen a külföldi munkavállaló, és a pozíciók is megfelelően legyenek feltöltve. 
 

 

A magyar állam is felismerte ezt az igényt, hogy a munkaerőhiányt rövid távon csak vendégmunkások segítségével lehet leküzdeni, a gazdaságnak pedig azonnal szüksége van a segítségre. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az egész folyamat gyerekjáték lett, munkaerő-szakértőkre továbbra is szükség van.

 

A toborzás már az első egyeztetés során megkezdődik, ahol a vállalkozás pontosan meghatározza az igényeket. Hány munkavállalóra van szükség, milyen területen akarják őket alkalmazni, valamint milyen képesítés kell hozzá? Egy profi munkaerő-szakértő a részletekre is ki fog térni, hogy garantáltan a legjobb jelentkezők kerüljenek bele a kalapba. Ez a szolgáltatás azért is fontos, mert már kiépült kapcsolati hálóval rendelkeznek ezek a cégek, így az igények alapján pontosan tudni fogják, melyik országban kiket kell keresni.

 

A célország meghatározása, interjúztatás, szűrés

 

Az igények már önmagukban behatárolják azt, hogy mégis melyik országban találhatóak a megfelelő külföldi munkavállalók. Vannak olyan szegmensek, ahol a tapasztalatok azt mutatják, egy bizonyos területről kell hozzá toborozni a jelölteket. Ezt követően kezdődik meg az interjúztatás, ami általában többkörös szokott lenni. Itt a szakképesítéstől kezdve az egészségügyi állapoton át a büntetlen előéletig mindent vizsgálnak.

 

Csak azok kerülnek fel a végső listára, akik minden egyes szűrőn gond nélkül átestek.

 

 

 

 

Az első lépés egy hosszú folyamatban

 

A toborzás mindennek az alapja, ha ezzel készen vagyunk, még nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve könnyű dolgunk van. Ezt követően jön a tartózkodási, munkavállalási engedélyek beszerzése, az adminisztráció, az utaztatás, majd a munkába állás. Az egész folyamat 3-5 hónapot is igénybe vehet, ezért is ajánlott az, hogy minél hamarabb felvegyük a kapcsolatot egy munkaerő-szakértővel.

 

A munkaerőhiány Magyarországon rövid időn belül nem fog megoldódni, ezért is fontos, hogy igénybe vegyük az alternatív lehetőségeket.