Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

forrás: Prím Online, 2024. március 1. 22:23

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

Az interaktív módszer a matektanulásban azért sikeres, mert bevonja a fiatalokat a folyamatba. A kezükbe adja az irányítást, miközben azonnali visszajelzésekkel erősíti a motivációikat. Élménnyé teszi az ismeretszerzést, és a számok világának mélyebb megértésére inspirál.

 

Ez az oka annak, hogy a továbbtanulást fontolgató középiskolások közül sokan nem hagyják az érettségi évére a felkészülést. Mivel kíváncsiak voltunk a titokra, bekukkantottunk a GOMATEK matektanfolyam 11. évfolyam diákjainak órájára. 

 

Kicsiben és nagyban is működik

 

Sokan tudják, hogy a hallott vagy látott információ csupán kis része rögzül tartósan. Ellenben, ha az ismeretek elsajátításában közreműködünk, a megragadott tudás aránya akár a 90 százalékot is elérheti. Erre épül az interaktív tanulás.

 

A módszerről sokan úgy gondolják, hogy csak játék, és alsósoknak való. Valójában tényleg játék az, ami élvezetesebbé teszi a tananyag elsajátítását. De ki mondta, hogy a középiskolások nem szeretnek játszani?

 

Felkészít a vizsgára

 

Egy jól megtervezett interaktív matematika érettségi előkészítő tanfolyam vagy középiskolai kurzus nem csak élményt nyújt. A diákok begyakorolják, hogyan oldjanak meg önállóan egy feladatot, amire akkor van szükség, amikor dolgozatot írnak vagy vizsgáznak. 

 

Eközben észrevétlenül erősödik az önbizalmuk és több kedvük lesz tanulni. A videók, tesztek és játékok révén nagyobb teret kap az egyéni gondolkodásmód, érdekessé és változatossá válik az ismeretszerzés. 

 

Videó adja fel a leckét

 

Az interaktív videó a szokásos módon, egy elméleti áttekintéssel és egy mintafeladat megoldásával indít. Ezt követően azonban nem merül el a hagyományos, hosszadalmas elméleti magyarázatokban. Nincs is szükség rá, a középszintű írásbeli vizsga a tudás gyakorlati alkalmazását teszteli. 

 

Innentől a tanulóké a pálya. Az egyszerűbb példák egy felugró ablakban jelennek meg, a helyes megoldást oda kell beírni. A rendszer azonnal értékeli az eredményt, jó válasz esetén elismerő üzenetet küld.

 

A videó további részében egy részletes tanári magyarázat következik, amit át lehet ugrani. A bonyolultabb példák megoldásához a részfeladatok sikeres teljesítésén keresztül vezet az út. 

 

A következő szint a jutalom

 

Interaktív kvízek segítenek begyakorolni a különböző feladattípusokat. A tananyagrészek lényegét pedig összefoglalók teszik áttekinthetővé. A tanulók pontokat gyűjthetnek és magasabb szintekre léphetnek, mint egy számítógépes játékban. Így ösztönzi a program a haladást. 

 

Az interaktív módszer új dimenziókat nyit az ismeretszerzésben, egy korábban ismeretlen szintre emeli a tanulást. Felébreszti a diákokban a tudás iránti vágyat, és olyan készségeket fejleszt bennük, amelyek révén az élet számos területén sikeresebbek lehetnek.