A Samsung csatlakozik a QDB SRAM csoporthoz

Tóth Kristóf, 2001. április 1. 21:03
A Samsung Electronics, a világ legnagyobb DRAM és SRAM memóriákat gyártó óriáscége a hírek szerint hétfőn fogja hivatalosan bejelenteni, hogy a társaság csatlakozik a Quad Data Rate SRAM technológiát támogató cégekhez.
A Quad Data Rate (Négyszeres Adatátviteli Segességű) SRAM (Static Random Access Memory - Statikus Véletlen Elérésű Memória) technológia támogatói között jelenleg olyan elektronikai cégek vannak, mint a Cypress Semiconductor, az IDT, a Micron és a NEC. A Samsung a legfrissebb hírek szerint csatlakozni szeretne a QDR SRAM fejlesztők csapatához, és erről szóló terveit hétfőn fogja hivatalosan is bejelenteni a koreai óriáscég.

A Samsung Electronics döntése feltehetően kisebb-nagyobb kellemetlenséget fog jelenteni a konkurens SigmaRAM csoport számára, amely egy hasonló, nagyteljesítményű SRAM technológiát fejleszt, szintén a hálózati eszközökben való alkalmazásra. A SigmaRAM csoport tagjai jelenleg a GSI Technology, az IBM, az ISSI, a Mitsubishi, a Sony és a Toshiba cégek.

A Samsung tervei a QDR SRAM csoportba való bekapcsolódásról egy meg nem nevezett hírforrás szerint együtt fog járni azzal, hogy a Samsung leállítja új SigmaRAM chipjeinek kifejlesztési munkálatait. A SigmaRAM chipek egyik jellegzetessége lenne a különválasztható írási és olvasási funkciók implementálása.

A Samsung várhatóan tovább fogja folytatni általános, közös I/O csatornát alkalmazó SigmaRAM chipjeinek fejlesztési tevékenységét a SigmaRAM csoportban, de a cég nem fogja kifejleszteni a különválasztott író- és olvasórendszerrel rendelkező SigmaRAM chipeket. A különválasztott író- és olvasórendszer elengedhetetlen a nagyteljesítményű alkalmazásokban, mivel csak ily módon oldható meg, hogy a memória képes legyen egyszerre írni és olvasni. A QDR SRAM, amely szintén a nagyteljesítményű rendszerek technológiája lesz, képes egyidőben írni és olvasni, így feltehetően ezért nem lesz szüksége a Samsungnak az efféle SigmaRAM-okra.

A sajtótájékoztató, amelyen a hírt bejelentik, hétfőn lesz megtartva a Cypress Semiconductor központjában, San Jose-ban. Egy Cypress-szóvivő elmondta, hogy bár a csatlakozni kívánó társaság nevét nem árulhatja el, "ez egy nagy ázsiai memóriagyártó."

Mind a SigmaRAM, mind a QDR SRAM termékek várható elterjedése az év második felére tehető, mindazonáltal a QDR SRAM chipek első, 8 Mbites változata már jelenleg is a piacon van.