Az MTV új internetes zenei szolgáltatásai

Tóth Kristóf, 2001. április 6. 22:15
A világszerte nagy népszerűségnek örvendő zenetelevízió, a Music Television azt tervezi, hogy hamarosan beindítja saját internetes zenevásárlási szolgáltatásait, melynek keretében a világ öt legnagyobb hanglemezkiadó cégének a felvételei lesznek letölthetők.
Az MTV nem titkoltan az ingyenes zenecsereberére szakosodott Napster szolgáltatás sikerét szeretné meglovagolni, így a Viacom tulajdonában lévő MTVi Group a tervek szerint már azonnal két website-on kezdi meg a digitális zenék kereskedelmét.

Az MTVi Group által üzemeltetett MTV és VH1 weboldalakon már e hónap végéig is több mint 10 ezer dalt lehet majd elérni. Erről Nicholas Butterworth, az MTVi vezérigazgatója számolt be egy szerdai interjújában.

Az MTVi által üzemeltetett két website az amerikai székhelyű RioPort.com szoftvereit és technológiáit alkalmazza majd, és mind az öt legnagyobb hanglemezipari cég zeneszámait forgalmazni fogja, így a Vivendi Universal-féle Universal Music Group, a Sony Music Entertainment, az AOL Time Warner-féle Warner Music Group, a Bertelsmann-féle BMG Entertainment és az EMI Group által forgalmazott hanglemezek dalai egyaránt letölthetőek lesznek az MTV internetes oldalairól.

Butterworth a ZDNet-nek elmondta, hogy reményei szerint hamarosan elérik azt az állapotot, amikor már az MTV-n, illetve a VH1-on játszott videoklipek alapjául szolgáló zeneszámok legalább ötven százaléka letölthető lesz. A következő lépcsőben 2002 végéig pedig megoldják azt is, hogy az MTV-n és a VH1-on játszott összes zenei felvétel elérhető legyen az említett website-okról.

Az MTVi az új szolgáltatást a Radio MTV és a VH1atWork internetes zenehallgatási szolgáltatások mellett párhuzamosan kívánja üzemeltetni. Az MTVi site-jairól letölthető zeneszámok darabjai 99 cent és 1,99 dollár közötti áron lesznek elérhetők, míg a teljes albumokért 10,98-18,98 dolláros árat kell majd fizetni.

Butterworth rendkívül nagy jövőt és dinamikus fejlődést jósol az internetes zeneszolgáltatásnak, hiszen elmondása szerint, míg egy évvel ezelőtt még csak 100 zeneszámot lehetett elérni online, addig április végén már tízezer zenei felvétel lesz fenn az interneten.