Torvalds: A Mac OS-X egy melléfogás

Tóth Kristóf, 2001. április 6. 22:38
Linus Torvalds, a Linux megálmodója és vezető fejlesztője a napokban az Apple új operációs rendszeréről, a Mac OS-X-ről beszélt, méghozzá az Apple számára nem túl kedvezően. Torvalds szerint a Mac OS-X "egy rakás szerencsétlenség".
Linus Torvalds valójában nem a Mac OS-X egészét kritizálta, a Linux-gurunak leginkább az operációs rendszer Mach kernelével (mag) nem sikerült kibékülnie. Az Apple számára nem éppen magasztaló véleményét Torvalds a közeljövőben megjelenő önéletrajzában, a Just for Funban fejtette ki.

"[A Mach] tartalmazza az összes lehetséges, tipikus tervezési hibát, amelyet a fejlesztők elkövethettek, de sikerült néhány egyedi baklövést is beleépíteni" - írja Linus Torvalds. Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója, aki még 1997-ben, nem sokkal az Apple-höz kerülése után megpróbálta megszerezni Torvaldsot az Apple számára, minden bizonnyal nem túlzottan boldog a Linux-atya véleményétől.

Az Apple új operációs rendszerében érdekes módon pont az a legnagyobb újdonság, hogy Unixon alapul. Az operációs rendszer magja, amely a Darwin nevet kapta, a BSD-ből származik.

Bár Torvalds megjegyzései nem feltétlenül vonatkoznak az Apple Mac OS-X teljes egészére, a szoftver, amelyet dobozán a "páratlan stabilitás és teljesítmény" felirat reklámoz, Unix alapja ellenére messze áll mind a stabil, mind a gyors jellemzőktől. Mindez esetleg majd a nyárra lesz várható, amikor az operációs rendszer Puma nevű javított változata megjelenik.

Annak ellenére, hogy az Apple számos Mac OS-X-szel kapcsolatos ígéretét nem váltotta be, a theregister szerint mégis úgy tűnik, mintha Torvalds saját magát próbálná korrigálni, miután korábban számos olyan nyilatkozatot tett, amelyben arról beszélt, hogy a Mac OS-X lesz az az operációs rendszer, amely a Unix technológiát az átlagfelhasználó gépébe juttatja. A Linux mind a mai napig képtelen volt ezt elérni.

Jobs 1997-ben azzal a konkrét céllal próbálta megszerezni Torvaldsot, hogy általánosan elterjedt technológiát építsen ki a Unixból. Torvalds kritizálta Jobsot, amiért az azt feltételezte, hogy szívesebben tenné mindezt az Apple-lel, mint a Linuxszal.

Az elemzők nem látnak okot arra, hogy Torvalds miért ne tehette volna mindkettőt egyszerre, ezért a magyarázat valószínűsíthetően egy Jobs általi kikötésben/feltételben rejlik.