Sun–ATG globális stratégiai szövetség

, 2001. április 26. 17:28
Korábbi együttműködésük sikereire alapozva a Sun Microsystems Inc. és az ATG Inc. (Art Technology Group) amerikai alkalmazásszolgáltató vállalat – amely a közeljövőben nyitja meg leányvállalatát Magyarországon is – több millió dollár értékű globális stratégiai együttműködési megállapodást kötött.
Az ATG és a Sun közös megoldásai ideális technológiai hátteret biztosítanak számos iparág területén tevékenykedő vállalat számára (kereskedelem, pénzügyi szolgáltatások, telekommunikáció), valamint olyan feltörekvő piacok területén is, mint a vezeték nélküli technológiák alkalmazása. A két cég együttműködésének eredményeit már korábban is élvezhette világszerte több mint 650 ügyfél, többek közt például a Hilton Szállodalánc. A világ leglátogatottabb website-jai közül is jó néhányat működtet közösen a Sun és az ATG, így például a General Motors, a Playstation, a Procter & Gamble, az AT&T webhelyeit. Sőt, maga a Sun is az ATG Dynamo 5 e-business platformján futtatja a sun.com-ot. Az ATG a jövőre nézve is elkötelezte magát abba az irányba, hogy támogatja a nyílt ipari szabványokat, és további java alapú ügyfélszolgálati alkalmazásokat fejleszt. (Jelenleg több mint 650 ügyfél rendszere fut a Sun Solarisán.) Az ATG egyébként az első alakalmazásszolgáltatók egyike, amelyek 1995-ben felkarolták a java technológiát.

Nemrégiben az ATG Dynamo szoftvere mérföldkőnek számító teljesítményt tanúsított a Sun Enterprise 10000 szerverén. A skálázhatósági tesztet úgy tervezték meg, hogy egy dinamikus, személyre szabott e-kereskedelmi webes alkalmazást szimuláljon, amely másodpercenként 582, vagy naponta 50 millió elektonikus lapot képes prdukálni, miközben lineáris bővítésnek van kitéve Ezt az eredményt egy valósághű webhelyen sikerült elérni, amely az ATG Dynamo kereskedelmi megoldáscsomag elemeinek komplex kombinációját alkalmazta. A laboreredményekhez hasonlókat már valódi Sun–ATG ügyfelek üzleti környezeteiben is sikerült produkálni, mnt például a Sony Online Entertainment esetében, amely 1997-es piacra lépése óta több mint 4 millió felhasználót szerzett magának. Ahhoz, hogy a website ennyi felhasználót megfelelő minőségben kiszolgálhasson, fel kellett fejlődnie a Sun szerverei és az ATG Dynamo segítségével arra a szintre, hogy egy időben akár 15 000 felhasználót is ki tudjon szolgálni, avagy naponta 16 millió találatot fel tudjon dolgozni.

2001 márciusi rangsorában a Forrester Research is a kitüntető első helyre tette a Dynamo 5.0 kereskedelmi platformját.