Online dohányzásellenes központ

, 2001. május 24. 15:17
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét nemzetközi dohányzásellenes világnappá nyilvánította. A leglátogatottabb hazai egészségügyi portál, a Házipatika ehhez kapcsolódóan is létrehozta NikotinStop című rovatát, hogy folyamatosan informálja olvasóit a dohányzás veszélyeiről, és ezen túlmenően segítséget nyújtson a leszokásban azoknak, akik szeretnének megszabadulni káros szenvedélyüktől.
Néhány megdöbbentő számadat a hazai helyzetről: Magyarországon egy évben átlagosan 140 000 ember hal meg – közülük 40 000 (!) a dohányzás okozta betegségekben. Ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy évi átlagos 3260 darabos cigarettafogyasztásunkkal a világranglista harmadik helyén állunk. (Az 1960-as években még csak tizenharmadikak voltunk!) Az adatok szerint a hazai népességfogyásért is döntő részben a cigaretta a felelős. Változatlan dohányzási szokások mellett 2010-ig több mint félmillió honfitársunk fog a dohányzás miatt meghalni. A cigaretta okozta halálozás elsősorban a középkorú – 40-50 éves – embereket fenyegeti. Élet- és munkaerejük teljében ragadja el őket a halál – akkor, amikor a családjuknak és a társadalomnak a legnagyobb szükségük lenne rájuk. 40 000 ember körülbelül húsz évvel tovább élhetne, ha nem dohányzik.

A NikotinStop című rovat (http://www.hazipatika.com/topics/nikotinstop) tartalmát tekintve egy online dohányzásellenes központ, ahol az olvasók mindent megtudhatnak a témáról; találhatnak a témához kapcsolódó cikkeket, dohányzásról leszoktató termékeket és könyveket, e-mailben konzultálhatnak tüdőgyógyász, allergológus szakorvossal, egy ötletes interaktív kalkulátor segítségével kiszámolhatják, hogy az évek során mennyi pénzt költöttek cigarettára, és megtalálják az összes országszerte elérhető, dohányzásról leszokást segítő társaság elérhetőségét.