Informatikai bizottság: egy nap – két ülés

Kovács Attila, 2001. május 24. 21:50
Az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága május 24-i ülésén a hírközlésről szóló T/3934. sz. törvényjavaslathoz készült kapcsolódó bizottsági, illetve kiegészítő ajánlásokról döntött, meghallgatta az adatvédelmi biztos tájékoztatóját, illetve délután kihelyezett ülést tartott a Műegyetemen.
Először a hat bizottsági módosító indítványról ajánlásait fogadta el. Ezek a módosítások többek között érintik az összekapcsolási ellenértéket, az úgynevezett unbunblingot, referenciaajánlatokat. A bizottság ezt követően a már korábban tárgyalt közel négyszáz ajánláshoz kapcsolódó kiegészítő ajánlásokról döntött. Az újabb módosító indítványok közül harmincnyolcat elfogadott, huszonegyet nem támogatott, míg további húsz kapcsolódó kiegészítő ajánlást az előterjesztők visszavontak.

Majtényi László, az Országgyűlés adatvédelmi biztosa az elmúlt év eseményeiről számolt be a bizottság előtt. A tájékoztatót a bizottság egyhangúlag elfogadta és általános vitára alkalmasnak találta. Az adatvédelmi nyilvántartások kísérleti jelleggel elérhetők a következő honlapról: www.obh.hu

Délután a bizottság Műegyetemen tartott kihelyezett ülésén Pokorni Zoltán oktatási miniszter adott tájékoztatást az informatikai képzés magyarországi helyzetéről, majd Detrekői Ákos, a BME rektora mutatta be a Műegyetemen folyó informatikai képzéseket, illetve Pap László dékán ismertette az informatikusképzés helyzetét, és bemutatta a Nokia és Ericsson cégek által felszerelt informatikai laboratóriumokat.

Pokorni miniszter az informatikai képzés helyzetét négy vetületben vázolta: az informatikai képzés helyzete a felsőoktatásban és a középiskolákban; informatikai eszközök az oktatásban; korszerű információs, kommunikációs módszerek alkalmazása az oktatásban; a gazdaság és az oktatás kapcsolatának a helyzete. A kihelyezett ülésen szóba került az IKB által irányított úgynevezett pedagógus PC-program, amelynek első körében 5 ezer középiskolai tanár juthat PC-hez.