Vita alakult ki az újfajta SMS-szabvány körül

Tóth Kristóf, 2001. június 1. 21:29
A vezető mobiltelefon-gyártók, név szerint az Alcatel, a Motorola, az Ericsson és a Siemens a Nokia kivételével az EMS szabványt szeretnék bevezetni az SMS leváltására. A piacvezető finn Nokia azonban úgy tűnik, nem fogadja el a tervet.
Az EMS, az SMS szabvány új változata, amely lehetővé teszi a szövegbe ágyazott képek, animációk és zene továbbítását az üzenettel, az Alcatel, a Motorola, az Ericsson és a Siemens fejlesztésének eredménye. A finn Nokia, amely egyébként a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a korai fejlesztési időszakot leszámítva végig távol állt a fejlesztésektől, a kész szabványt pedig nem hajlandó elfogandi.

Hogy miért? A Nokia válasza egyszerű: a finn cég saját, szabadon hozzáférhető Smart Messaging rendszere már korábban elkészült, és képes az EMS szolgáltatásaira. A Nokia szerint a cég már 1997-óta rendelkezik a Smart Messaging rendszerrel, és nem kíván több millió mobilkészüléket EMS támogatással ellátni. A Nokia vezetői úgy gondolják, az EMS-t a jövő év elején leváltja az MMS, amely a szöveghez csatolt kiegészítő képek, zenék stb. átvitelére képes, és már az összes gyártó elfogadta implementálását.

A Motorola, Ericsson és Siemens azonban mindehhez hozzáfűzött néhány érdekes dolgot: a Smart Messaging rendszert csak nemrég, valamikor február és tavaly december között tette szabadon hozzáférhetővé a Nokia, amikorra a többi gyártó már elkészítette az EMS szabványt, addig a technológia részletei titkosak voltak. Az Ericsson szóvivője hozzátette, hogy a Smart Messaging most sem teljesen szabadon felhasználható, a Nokia ugyanis szigorú megkötéseket fűz alkalmazásához.

Abban minden gyártó egyetért, hogy az MMS hamar leváltja majd az EMS-t, a kérdés csupán az, megéri-e az EMS-t ilyen rövid időre, mindössze fél évre kiadni? A válasz egyöntetű igen, egyébként a vita el sem kezdődött volna. Amennyiben a Nokia nem változtat álláspontján, könnyen olyan helyzet állhat elő, amelyben az új Nokia telefonok csak Nokia telefonra tudnak majd üzenetet küldeni, a többi gyártó termékei pedig kompatibilisek lesznek egymással. Az egész huzavona azonban még 2002-ben véget ér, amikor az MMS megjelenik.