Leheletvékony PDA-kijelző

FeriMesz FeriMesz, 2001. június 7. 20:41
A San Joséban megrendezett Society for Information Display Symposiumon (SID) az E Ink és a Philips bemutatta közösen fejlesztett leheletvékony PDA-kijelzőik első prototípusait elektromos papír formájában.
A Philips és az E Ink négy hónappal ezelőtt kezdte meg közös munkáját, amelynek során szupervékony fekete-fehér kijelzőket fejlesztenek ki. A csekély térigényű képernyő beépítésével így még kisebb tenyérszámítógépeket lehet gyártani. A képernyők továbbfejlesztése során a két cég együttműködik a mobiltelefonok, PDA-k és hasonló eszközök több gyártójával.

A San Joséban megrendezett szimpóziumon bemutatott 13 centiméter átmérőjű elektronikus papír alapja a nagy felbontású aktív-mátrixos kijelző. Ennek segítségével a szürkeárnyalatos képek 80 pixel/inch (ppi) felbontással jelennek meg az eszközön. Mivel a képernyő a fekete és fehér színeket alkalmazza, ezek az új modellek sokkal jobban olvashatóak, mint a hagyományos LC-kijelzők.

Az elektronikus papír hatszor világosabb, mint az eddig alkalmazott LCD-kijelzők, ezenfelül meghaladja az újságpapír kontrasztját. A megjelenített szövegek könnyen olvashatóak erős fénynél és sötét környezetben is. Fontos előnyt jelent, hogy a kontraszt bármely látószögből nézve egyenletesen jó, tehát nem kell "billegetni", mint a hagyományos LCD-kijelzőket. A ma elterjedt kijelzőtechnikához viszonyítva az elektronikus papír további pozitívuma, hogy kevesebb áramot igényel, tehát az újfajta képernyővel felszerelt hordozható eszközök hosszabb ideig működnek egy feltöltéssel.

Az E Ink és a Philips 2003 közepére tervezi az értékesítés megkezdését. Ezt követően azonban valószínűleg sokáig kell még várni az új technológiát alkalmazó PDA-k piaci megjelenésére.