Törvény után köpönyeg: a még mindig az 1/6-os korlát ellen

, 2001. június 14. 18:44
Már május végén hírt adtunk arról, hogy a UPC lényegében egyetlen dolgot kifogásol az egységes hírközlési törvény tervezetében, hogy az nem törli el a médiatörvény 1/6-os korlátozását. Szerdán ugyanebben a témában - immár az elfogadott ehtv. fényében - a Hemingway étteremben folytattak sajtóbeszélgetést a cég vezetői.
A UPC egy nyolcpontos anyagot állított össze, amelyből hét azokkal a paragrafusokkal foglalkozik, amelyeket az alternatív távközlési szolgáltató helyesel a kedden elfogadott törvényben. Az 5. pont azonban a jelenlegi médiatörvényben megfogalmazott szabályt kifogásolja, amelynek értelmében egyetlen magyarországi kábeltelevíziós cégnek a vételkörzete sem haladhatja meg azt a területet, amelyen az ország lakosságának több mint egyhatoda él.

"A médiatörvény 1/6-os korlátozásának fenntartása azt jelzi, hogy a távközlési szakmában zajló konszolidációt, a hatékony méretnagyságból fakadó előnyöket a kábeltelevíziós rendszerek vonatkozásában nem támogatja a törvény."

A UPC azt fájlalja, hogy a távközlés versenyszabályozásába idegen elemként került bele egy médiapolitikai elem, és ez - diszkriminatív módon - egyetlen távközlési infrastruktúrát korlátoz.