Zuhan a NEC eredménye, profitfigyelmeztetés

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 30. 08:07
A NEC Corp., Japán második legnagyobb chip-gyártója pénteken bejelentette, hogy az április-júniusi negyedévben 834 millió jen (6,74 millió dollár) nettó eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 3,02 milliárd jennel.
A cég a félvezető ipar világméretű visszaesésének tudja be az eredmény drasztikus csökkenését. Az üzemi eredmény 3,76 milliárd jen volt, szemben az egy évvel korábbi 12,59 milliárddal. A gyenge április-júniusi eredmények miatt a NEC bejelentette, hogy az üzleti év szeptemberig tartó első felében nettó eredménye csupán 3 milliárd jen körül lesz, szemben a korábban előre jelzett 15 milliárd jennel. Különösen súlyosan érinti a társaságot a DRAM memóriák piaci árának zuhanása.

Felére csökkentette a társaság a várható üzemi eredményre vonatkozó becslését is, ez 30 milliárd jen körül lesz, szemben a korábban prognosztizált 60 milliárd jennel.

A NEC az egész évre vonatkozó profitbecslését egyelőre nem változtatta meg, noha szakértők körében egyöntetű a vélemény, hogy a kitűzött 210 milliárdos csoportszintű üzemi eredményterv nem tartható. A társaság a jövő héten átalakítási tervet jelent be, amelynek piaci értesülések szerint része a termelő üzemek "húsba vágó" átszervezése, beleértve esetleges üzembezárásokat és elbocsátásokat mind Japánban, mind külföldön.