E-Magyarország 2001 konferencia

, 2001. augusztus 6. 17:15
Kétnapos konferenciát és kiállítást szervez az informatika magyarországi jelenéről és jövőjéről, valamint az e-gazdaság magyarországi esélyeiről az Expont Kft.-t, a GKIeNET Kft.-t és a Hungarica-Brussels Kft.-t összefogó szakmai konzorcium, amelynek tagjai így egyaránt képviselik a logisztikát, az európai uniós kapcsolatokat, valamint a kutatói hátteret.
A jövőépítés jegyében szervezett konferencia egyik fő témája a távoktatás, távtanulás. Részben ugyancsak a jövőnek, de kismértékben talán már a jelennek is szól, hogy az e-learning mellett a konferencia kiemelten foglalkozik az internetes lehetőségek országos elterjesztésével, a távmunkával.

Mivel az e-Magyarországot nehéz elképzelni tőkeerős internetes cégek nélkül, a befektetési lehetőségekről és a befektetési tapasztalatokról is előadások hangzanak majd el, de ugyancsak szó lesz a tőkebevonási és pályázati lehetőségekről.

Természetesen a jelen legizgalmasabb témái is terítékre kerülnek, így az informatikai cégek kínálata, a tőkebefektetők és tőkét bevonni szándékozó vállalkozók találkozója, a teleházak, az internetes alkalmazások, valamint a biztonsági kérdések is szerepelnek a programban.

A rendezvényre 2001. október 11-12-én a budapesti Hotel Heliában kerül sor, az érdeklődők a www.e-Magyarorszag.com weboldalon találhatnak részletes információkat.

Négy szekció

Az október 11-12-ei konferencia négy szekciójának tervezett tematikái és előadói:

E-business

A kormányzati bevezető, az e-governmenttel kapcsolatos elképzelések mellett ebben a szekcióban a vezető infokommunikációs cégek (Oracle, IBM, Microsoft, HP, Axelero, Compaq, Albacomp, Fujitsu, Vivendi, Pantel stb.) ismertetik megoldásaikat, illetve néhány nagyvállalat (Mol, MÁV stb.) esettanulmány-jelleggel mutat be néhány, náluk már futó alkalmazást. Az e-business szekciót záró kerekasztal egyben plenáris ülés, ahol a kormány informatikusai, a szakma képviselői és a felhasználók egyaránt szót kapnak.

E-capital

A tervek szerint ezt a szekciót is kormányzati bevezető nyitja meg (Rogán Antal, az Informatika Kormánybiztosság, illetve a Gazdasági Minisztérium küldötte), fő témaként a hazai inkubációs központok helyzete szerepel. Előadások hangzanak el arról, hogy milyen EU-s és hazai pályázati pénzek állnak rendelkezésre a hazai kis- és középvállalkozások részére. Esettanulmányok: egy sikeres ciprusi magyar projekt, valamint bemutatkozik a nyíregyházi inkubátorház. Kockázati tőke: a Big Five-ból tart előadást valamelyik Corporate Finance-vezető. Kerekasztal-beszélgetés zárja a szekciót, résztvevők: a professzionális befektető társaságok, az inkubátorházak, a közvetítők.

E-learnig/e-working

Az Európai Unió stratégiái (előadó: az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságának munkatársa); Európai modellek a távoktatásban (előadó: a CEDEFOP munkatársa); Díjnyertes távmunkaprogram az északnyugat-skóciai szigeteken (előadó: Donnie Morrison, a European Telework Awards 1999. évi nagydíjasa); Mozgó munkahelyek ("mobil workers") Európában, Teletrain 2001 (előadó: Fons Mertens, ELSEVIER Trening); Cyber Kids, komputeroktatási program 6-14 éves gyermekek számára (előadó: dr. Yannis Laouris, Cyber Group); Távoktatás Görögországban (előadó: Yannis Sintos, Intersyn).

Az európai áttekintés után magyar témák következnek: elsőként a Távoktatási stratégia Magyarországon (előadó: dr. Czinege Imre, Apertus Közalapítvány), majd a Távmunkahelyek - teleházak Magyarországon (előadó: Gáspár Mátyás, Teleház Szövetség). A szekcióban a következő, a témaköröket részletesen kibontó prezentációkra kerül sor: Virtuális egyetem 2001-ben (előadó: dr. Simon Ákos, Veszprém VETTI, Budavári Csabáné, SZÜV Rt.), Távoktatási keretrendszer (előadó: Aszenov Aszen, Eduweb Távoktatási Rt.), Távmunkainfo a neten (előadó: Wesselényi Andrea); SynEdu - e-learning megoldás (előadó: a Synergon Rt. munkatársa) e-Hungary 2001 - új projektpartner, adatbázisportál magyar/angol nyelven (előadó: Kállai Tünde, Frech Miklós); Virtuális csoportkommunikáció - a projekttervezésben: eduKa (előadó: Maróczi Imre), valamint a mozgássérültek részére elérhető távmunka-lehetőségek ismertetése. A szekciót kerekasztal-beszélgetés zárja.

E-security

A biztonság témakörének legjelentősebb hazai képviselői (Icon, Synergon, NetLock, Kapu, Nektor IT Security, Kürt, PikSys, Interwill, Megatrend) a szükséges elővigyázatosságra hívják fel az érdeklődők figyelmét.

Az E-Magyarország konferencia felkért fővédnöke Stumpf István kancelláriaminiszter, a meghívott előadók között szerepelnek az e-Europe szakértői Brüsszelből, az Informatikai Kormánybizottság, az oktatási és a munkaügyi tárca szakemberei, az e-learning témakör legnevesebb belga, görög, ciprusi, portugál, holland stb., illetve magyar képviselői, a teleházmozgalom vezetői, a távmunkával kapcsolatos témakörök szakértői, a befektetők, illetve befektetési tapasztalatokkal rendelkező internetes cégek, az e-gazdaság terén élenjáró termékekkel, tapasztalatokkal rendelkező vállalatok.

A konferencia médiatámogatója a Prím Média.

Az oktatási intézmények, távmunkát fogadni képes munkahelyek, befektetés előtt álló cégek képviselőit várják a szervezők, összesen mintegy 300 fő részvételére számítanak.

Jelentkezési határidők

A kétnapos konferencia részvételi díja (szállás nélkül) a jelentkezés idejétől függ:

augusztus 31-éig: 26 000 Ft + áfa

(90 USD)

szeptember 15-éig: 29 000 Ft + áfa

(100 USD)

szeptember 15. után: 36 000 Ft + áfa

(120 USD)

(A szállás költsége a Hotel Héliában 27 000 forint/éj)

A konferencia megrendezését támogatni szándékozó szervezetek és vállalkozások számára kialakított szponzorcsomagok tekintetében is több lehetőség közül választhatnak az érdeklődők: előadással, standdal, tiszteletjegyekkel, reklámlehetőségekkel 300 000 Ft-tól (1000 USD) 1 200 000 Ft-ig (4000 USD) terjedő összeggel támogatható a rendezvény. (Az előadás megtartásának természetesen feltétele, hogy a téma kapcsolódjon a tematikához.)

A konferencia weblapja: prim.hu/eMagyarorszag, illetve prim.hu/eHungary.

Elektronikus kapcsolat: bela.balog@expont.hu, eMagyarorszag@prim.hu, illetve eHungary@prim.hu.

Telefon: 470-0530, 467-0586,

06-20-326-3609.