"Az informatika eszközeivel a futballhuliganizmus ellen!"

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. szeptember 3. 18:54
A labdarúgó mérkőzések kapcsán tapasztalható huliganizmus, szélsőséges megnyilvánulások és erőszakos jelenségek megfékezése érdekében új, informatikai alapon működő "Egységes jegyértékesítő, beléptető, és térfigyelő rendszer" megvalósításáról szóló szerződést írhat alá az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) tulajdonában lévő Sportfolió Kht. a nyílt közbeszerzési eljárásban győztes debis IT Services Dataware Kft. céggel - jelentette be dr. Balázs Csaba a Sportfolió Kht. ügyvezetője a pályázat mai eredményhirdetését követően.
Az ISM célja a kultúrált nézőközönséget szolgáló professzionális labdarúgás kialakulásának elősegítése, ennek érdekében most már saját informatikai eszközeivel is közvetlenül tehet a stadionok biztonságának növeléséért és állagának javításáért, a törzsszurkolói rendszer bevezetéséért és végső soron a sportág üzleti alapokon történő működtetésének elősegítéséért. A nyílt közbeszerzési pályázat keretében kiválasztott nyertes ajánlat, mely a beérkezett kilenc (9) pályázat közül összességében a legelőnyösebbnek bizonyult, az egységes jegyértékesítő, beléptető, és térfigyelő rendszerre kiírt pályázat valamennyi követelményének megfelel, gyorsan megvalósítható magas szintű, nemzetközi referenciákkal alátámasztott megoldásokat nyújt. - jelentette ki a mai sajtótájékoztatón dr. Balázs Csaba.

Az ISM - az érintett szervezetekkel együtt - széleskörű programot dolgozott ki a labdarúgó pályákon tapasztalható negatív jelenségek - mérkőzések előtti, mérkőzések alatti és utáni incidensek, botrányok, a szurkolók gyakran minősíthetetlen viselkedése, valamint az óriási méreteket öltő "bliccelés" - megfékezésére. Az új sporttörvény, a rendbontások visszaszorítását szolgáló jogszabályok megalkotása, a stadionok állagának javítása, illetve biztonságossá tétele egyaránt a kultúrált nézőközönséget szolgáló professzionális labdarúgás létrejöttét, illetve megerősödését szolgálják - jelentette ki a Kht. ügyvezetője. Hozzátette, hogy az ISM eddig elsősorban a jogalkotás és a tömegkommunikáció eszközeivel harcolt a huliganizmus ellen, az egységes jegyértékesítő, beléptető, és térfigyelő rendszer kiépítésével azonban immár a XXI. század fegyverét, az informatikát is bevetik a küzdelembe.

A kiválasztott megoldás integrált rendszer, amely a következő alapfeladatokat látja el:

- A belépőjegyek központi nyilvántartáson alapuló értékesítése (kultúrált jegyvásárlás, sorállás nélkül)

- Törzsszurkolói hálózat kialakítása (cél a többi nézőt a mérkőzéslátogatás egésze során nem zavaró „ultrák” szektorainak kialakítása)

- Beléptető rendszer telepítése és alkalmazása (érvényes jeggyel, időben, a saját helyére juthasson a néző)

- Térfigyelő technika telepítése és alkalmazása (vandálok, botrányokozók azonosítása, kiszűrése)

A 100%-ban az ISM tulajdonában lévő, az állami tulajdonú sportlétesítmények kezelésével, hasznosításával és fejlesztésével megbízott Sportfolió Kht. júniusban nyílt közbeszerzési pályázatot írt ki az informatikai alapokon működtetett, egységes jegyértékesítő, beléptető, és térfigyelő rendszer megvalósítására. A megrendelő részéről a projektet a Sportfolió Kht-ban erre a célra kialakított csapata irányítja, és ez a csapat fogja a központi rendszer üzemeltetésének feladatait is ellátni. A teljes körű megoldást a debis szállítja, mint fővállalkozó. A megvalósításban további, saját területükön elismert, piacvezető cégek alvállalkozóként vesznek részt.