PocketPC 2002-alapú PDA-kat fejleszt a Samsung

Tóth Kristóf, 2001. október 5. 08:34
A koreai Samsung Electronics a napokban bejelentette, hogy a társaság a jövő évben olyan PDA kéziszámítógépeket ad ki, amelyek a Microsoft PocketPC operációs rendszerére épülnek.
Bár a Samsung nem képviseltette magát új PDA eszközökkel a Microsoft PocketPC 2002 operációs rendszerének csütörtöki kiadásán, a társaság 2002-ben több olyan PDA-t is piacra fog dobni, amelyek az új operációs rendszerre épülnek. - Szoros együttműködésben dolgozunk a Microsofttal, és a jövő évben kiadjuk PocketPC-alapú eszközeinket - mondta Eric Kim, a Samsung globális marketingtevékenységének vezetője.

A bejelentés időpontja nem véletlen, hiszen a dél-koreai Samsung Electronics a közeljövőben adja ki első PDA kéziszámítógépét az Egyesült Államokban, amely eszköz azonban a Microsoft-rivális Palm Inc. Palm OS operációs rendszerét alkalmazza, nem a PocketPC-t. A társaság korábban csak az ázsiai piacon kínált tenyérszámítógépeket, a jövő évben megjelenő PocketPC-alapú változatok azonban már a globális piacot célozzák.

A Samsung bejelentése újabb csapás a Palm számára, amely gyorsan veszít piaci részesedéséből riválisával szemben. Európában a Palm OS piaci részesedése a második negyedévben 42,3% volt az egy évvel korábbi 65,4%-hoz képest. A Microsoft PocketPC részesedése azonban 13,4-ről 40,9 százalékra növekedett ugyanezen idő alatt.

Kim elmondása szerint a Samsung összes jövőre megjelenő PocketPC-alapú PDA kéziszámítógépébe mobiltelefont is épít. - A Nokiához és Ericssonhoz hasonló cégekkel ellenben a Samsung mind a drót nélküli, mind az elektronikai eszközök piacán jelen van - mondta a vezető. Kim szerint az olyan PDA-gyártó cégek, mint a Palm, a Compaq és a Hewlett-Packard, nem rendelkeznek tapasztalattal a mobilkommunikációs eszközök terén, ami további előnyök forrása lehet a Samsung számára.