Audiofon: GVH-bírság megtévesztő csengőhanghirdetés miatt

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 5. 08:42
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa szerint az Audiofon Hungária Kft. tisztességtelenül befolyásolta a fogyasztók döntését, mivel hirdetései nem adtak tájékoztatást arról, hogy az operátorlogók, illetve csengőhangok csak adott telefontípusok esetén vehetők igénybe - tájékoztatta az MTI-t közleményben a versenyhivatal.
A GVH a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának gyanúja miatt indított eljárást a különböző emelt díjas telefonszolgáltatásokat kínáló Audiofon Hungária Kft. ellen.

A versenytanács a jogsértés megállapításával együtt megtiltotta a nem megfelelő reklámokat, valamint 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte az Audiofon Hungária Kft.-t.

Döntésének meghozatalakor a versenytanács figyelemmel volt arra, hogy a kft. - a hirdetéseit közzétevő sajtótermékek jelentős példányszáma révén - a fogyasztók széles körét elérő magatartása a fogyasztók megtévesztése mellett alkalmas volt arra is, hogy az operátorlogók és csengőhangok új részpiacának morálját károsan befolyásolja. A bírság összegének megállapításakor arra is figyelemmel volt, hogy a fogyasztó csak az emelt díjas telefonhívás kezdeményezését követően szerezhetett tudomást a kft. által kínált szolgáltatás igénybevételére alkalmas készülékek köréről, s hogy a kft. piacra lépését követően többször is lépéseket tett a hirdetések tartalmának pontosítása érdekében.