A Palm csatlakozik a Mac OS-X támogatóihoz

Tóth Kristóf, 2001. december 29. 09:18
A Palm Inc. a napokban jelentette be, hogy a társaság kiadta Mac számítógépekhez készített Palm Desktop 4.0 szoftverének tesztelési, azaz bétaváltozatát.
A Palm Desktop 4.0 for Mac a PDA kéziszámítógépeket gyártó, és hozzájuk operációs rendszereket fejlesztő társaság első olyan szoftvere, amely az Apple Computer Mac OS-X operációs rendszeréhez készült. A forradalmi újításokat hozó Mac OS-X operációs rendszert egyébként még idén márciusban adta ki az Apple.

A Mac OS-X alatt a régebbi programok egy úgynevezett klasszikus környezetben, illetve módban futnak, az operációs rendszer javított stabilitásában, valamint "Aqua" elnevezésű felhasználói felületében megtestesülő újításainak kiaknázásához pedig szükség van a szoftverek megfelelő módosítására.

A béta (tesztelési) állapotú Palm Desktop for Mac 4.0 szoftver használatához a felhasználóknak először regisztrálniuk kell magukat a Palm weboldalán, amelyet követően egy e-mailt kapnak, amelyben a szoftver letöltésének, illetve feltelepítésének módja olvasható.

Bár a szoftver még csak a napokban került fel a Palm weboldalára, a felhasználók egyes fórumokon máris arra panaszkodnak, hogy a rendkívül nagy forgalom miatt a Palm új szoftvere egyelőre nehezen elérhető, letöltése pedig akadozik. A Palm képviselői a letöltési problémákkal kapcsolatban egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

A Palm Desktop szoftver elsődleges célja az asztali számítógépek, és a Palm PDA-k közötti adatkommunikáció biztosítása, a különböző fájlok eszközök közötti másolásának megvalósítása. A Palm új szoftvere egy komoly lépést jelent az Apple azon tervében, hogy a társaság minél szélesebb körű támogatást nyerjen a Mac OS-X platformhoz.

A szoftveróriás Microsoft például az elmúlt hónapban adta ki az Office irodai programcsomag Mac OS-X változatát, az America On-Line pedig internetes szoftveréből készített OS-X verziót. Mindemellett az Adobe a jövő évben piacra dobja a Photoshop képszerkesztő szoftver Mac OS-X alatt futó változatát is.