A "leghíresebb" weboldalak: MNO, Napi, Prím, Sportfórum

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. január 22. 20:20
A hírcímeket folyamatosan pásztázó és a legfrissebb híreket egybegyűjtő Hírkereső (http://www.hirkereso.hu) statisztikái szerint az elmúlt három hónap legnagyobb hírtermelője a Magyar Nemzet, amely naponta másfélszer-kétszer annyi hírt akaszt ki a webre, mint az őt követő nagyobb híroldalak bármelyike. A hírkereső robot szerint a követőmezőny a Netkapuból, Origóbol illetve Stopból áll; a robot által megtalált és átvett Index-hírek mennyiségét még a szakmai site-ok éllovasai is - gazdaságban a Napi Online, informatikában a Prím Online, Sportban a Sportfórum - lekörözik, de Uj Péter időközben hozzánk eljuttatott cáfolata szerint ez nem így van, az Index is dobogós az általános kategóriában.
A Kapusoft által üzemeltetett hírkereső robotjai nem feltétlenül mérnek pontosan (ezt nem csak az Index észrevétele mutatja, de kimarad néhány Origo alsite is, vagy mondjuk a Prím esetében sem kerülnek a hosszabb írások, elemzések a főoldali hírcím-sorok közé, és így nem is kerülnek át a Hírkeresőbe sem), és az is igaz, hogy a mennyiség nincs szoros korrelációban a minőséggel, ám bizonyos tendenciákat az ilyen típusú statisztikák is megmutatnak. Eszerint ma napi 15-25 hírrel már jelentős hírszolgáltatónak számít egy site, bár általános hírek kategóriájában a vezető Magyar Nemzet egy nagyságrenddel több hírt termel a webre, s ezt annak köszönheti, hogy lényegében az online olvasók a másnapi újság készülésének szemtanúi, és nem az archívum kerül a webre.. Az őt követő hármas (négyes) fogat elmúlt három havi átlagtermése napi 50-70 körül mozog, 30 és 40 közötti kategóriába tartozik az RTL-Klub és a Korridor, majd jönnek a húszasok, a Hunnianet, a Friss-hírek, az Infostart. Tízen-túli a Magyar Hírlap, viszont erősen tízen inneni a Népszabadság. Az Index, amelyet ezek szerint csak kis részben tapogat le box-oldalaiban a Hírkereső, ugyancsak a Magyar Nemzet mögötti élmezőnyben van.

A gazdasági site-ok közül a napi harmincat (októberben és novemberben még a napi negyvenet is) a napi Online lépte át, és mellette a Figyelőnet és a Portfólió számít jelentős (közel 30) gazdasági információforrásnak. Informatikai hírszolgáltatásban a prim.hu vezet, annak ellenére, hogy a kiadó három papírmagazinjának cikkei vagy Váncsa István informatikai horoszkóp-paródiái be se kerültek a statisztikába, hiába részei ezek is a Prím Online-nak. A Prímet a HWSW követi a jelentős hírszolgáltatók mennyiségét ugyancsak elérve, majd némileg leszakadva jön a szamitastechnika.hu, a Terminal, a Supergamez, a szamitogep.hu és a Gamestar.

A Sportfórumnak csupán egy ellenfele van, a Sportweb, bár nem igazi ellenfél, hisz míg az előbbi átlagosan negyven feletti hírt termel egy nap, az utóbbi tíz körül megáll.

Időközben a Hírkereső pontosította statisztikáját, miszerint: "az Indexnél az eltérés oka az, hogy az Index híreit 2 külön dobozban helyeztük el, az [index] alatt az Index cikkeinek száma szerepel (ami kb napi 20), míg az [index-friss] alatt az Index híreinek száma (ami kb napi 46), tehát átlagosan napi 66 hír van az Indexen. Vagyis még pontosabban: az Indexen átlagosan 66 hír jelenik meg a főoldalon.