Compaq: elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves eredmény

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. április 19. 10:07
A Compaq bejelentette a 2002. március 31-én véget ért első negyedév pénzügyi eredményeit. A negyedév összbevétele 7,7 milliárd dollár volt, amelyből a nettó nyereség 44 millió, azaz egy nyilvános részvényre vetítve 0,03 dollár. A fúzióval kapcsolatos költségeket leszámítva a cég egy nyilvános részvényre vetítve 0,04 dollár nyereséget ért el.
Az első negyedév 20,6 százalékos bruttó haszna – a bevétel százalékában – az előző negyedévhez képest érdemben nem változott, ugyanis az Access Business Group kibővített termékkínálata, az Industry Standard Servers csoport működési javulása, valamint a Global Services szilárd működése ellensúlyozta a Business Critical Solutions gyengébb bevételeit. Az első negyedév működési költségei 1,4 milliárd dollárra rúgtak – ez 101 millió dollárral kevesebb az előző negyedévhez és 359 millióval az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ez már az ötödik egymás utáni negyedév, amelyben sikerült lefaragni a működési költségekből.

Az elmúlt év ugyanezen negyedében – amely 2001-ben a cég legerősebb negyedévének bizonyult – a Compaq 9,2 milliárd dolláros bevételről számolt be. A speciális tételek kiigazítása után a működési alapon számított nettó nyereség 214 millió dollár volt, azaz 0,13 dollár egy nyilvános részvényre vetítve. A speciális tételek beszámításával a bejelentett nettó veszteség 131 millió dollár volt, azaz nyilvános részvényenként 0,08 dollár.