Túl a kétmilliomodik eladott példányon a Compaq iPaq

Tóth Kristóf, 2002. április 22. 21:19
Miközben a Compaq Computer gőzerővel készül a Hewlett-Packarddal történő házasság szentesítésére, a cég vezetőinek arra azért a napokban maradt némi idejük, hogy megünnepeljék azt a tényt, hogy világszerte immár több mint 2 millióan használnak Compaq iPaq kéziszámítógépeket.
Habár a kéziszámítógépek piacán továbbra is a Palm rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel, elmondható, hogy a Compaq is rendkívül sikeres ebben a piaci szegmensben, ugyanis két évvel ezelőtti bemutatása óta a cég iPaq kéziszámítógépei egyre nagyobb népszerűségre tettek szert.

A Compaq Computer képviselői tehát a napokban büszkén jelentették be, hogy gazdára talált a kétmilliomodik iPaq is, mely szakértők szerint mindenképpen komoly elismerésre tarthat számot. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az iPaq kéziszámítógépek komoly bevételi forrást jelentenek a Compaq Computernek, ugyanis az iPaqok némileg többe kerülnek a konkurens gyártók termékeinél, vagyis elmondható, hogy a Compaq Computer minden egyes eladott kéziszámítógépen többet keres, mint például a Palm. Konkrét adatokat tekintve, a Compaq Computer az elmúlt negyedévben több mint 160 millió dolláros bevételre tett szert a kéziszámítógépek piaci szegmensében, mely adat már önmagában is elismerésre méltó, azonban, ha még azt is hozzátesszük, hogy ez az adat több mint 18 százalékkal kedvezőbb, mint egy évvel korábban volt, akkor már nyugodt szívvel igazi sikerterméknek nevezhetjük az iPaq kéziszámítógépeket.

"A kéziszámítógépek piacán mi most éppen akkor szárnyalunk, amikor két legnagyobb riválisunk, név szerint a Palm és a Handspring hullámvölgyben van. A Compaq iPaq egyértelműen piacvezető pozícióban van, és ebből mindenki levonhatja a saját következtetéseit" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Peter Blackmore, a Compaq Computer eladási és szolgáltatási részlegének az alelnöke. Zárójelben azért meg kell jegyeznem, hogy a piacvezető Palm az elmúlt negyedévben minden nehézség ellenére is még több mint 300 millió dolláros forgalmat bonyolított le, mely forgalom tehát közel kétszer akkora volt, mint amekkorát a Compaq Computer bonyolított le az adott negyedévben. Egyelőre egyébként még semmi biztosat nem lehet tudni az ügyben, hogy a Compaq Computer Hewlett-Packarddal történő egyesülését követően mi lesz a sorsa a Compaq iPaq, illetve a Hewlett-Packard Jornada típusú kéziszámítógépeinek.