Kínában épít ki termelőbázist a Toshiba

MTI Sajtóadatbank, 2002. május 21. 08:40
A japán Toshiba elektronikai csoport termelőbázist létesít Kínában, amelynek első blokkja egy hétmilliárd jenes (55 millió dollár) beruházással épülő számítógépgyártó üzem lesz, hordozható gépek gyártására. A teljes komplexum a Toshiba informatikai termékcsaládjának globális gyártóbázisa lesz.
A japán elektronikai gyárak sorban helyezik át termelésüket mind belföldről, mind Ázsia más területeiről Kínába, részint a viszonylag alacsony bérköltségek, részint az ottani piac nagysága miatt. A Toshibának Japánon kívül a Fülöp-szigeteken, Németországban és az Egyesült Államokban vannak üzemei. Az elmúlt évben drasztikusan csökkentette termelési kapacitását az Egyesült Államokban és áthelyezte azt a Fülöp-szigetekre.

A kínai Toshiba gyár 2003 áprilisában kezdi meg a termelést évi 750 ezres kapacitással, és 2004-ben már 2,4 millió táska-számítógépet akarnak ott gyártani. A 2004-es termelési kapacitás közel kétharmada a Toshiba idei, 3,8 milliós értékesítési tervének.

A Toshiba, amely a legnagyobb japán félvezető gyártó is, rekordösszegű, 254 milliárd jenes nettó veszteséget szenvedett el a márciussal zárult pénzügyi évben. Az idén nyereségre számít. A Toshiba részvénye februárban 16-éves mélypontra, 384 jenre süllyedt, de azóta közel 50 százalékkal emelkedett.