50 millió forintos vérdíj az X-boxos Linuxért

Noll János, 2002. július 3. 02:50
Hogyan lehet pénzt keresni szabadszoftverek írásával? Ha erre a kérdésre nem is adható általános válasz, úgy tűnik, hogy egy újabb alkalmi lehetőség nyílt, hogy szabadon használható és terjeszthető programok írásáért pénzt kaphasson valaki. Bár, mint a szabadszoftverek világában általában, itt is első a kihívás, a többi csak jutalom.
Sok Linuxos felhasználó vágya, hogy a Microsoft X-box rendszerén is futtathassa kedvenc operációs rendszerét. Az X-box így egy igazán olcsó, hatékony, általánosan használható Linuxos platformmá válhatna, melyen így szabad rendszeren lehetne többek között videót nézni, játszani, internetezni.

A 200 000 dolláros (kb. 50 millió forintos) vérdíjat egy névtelenséget kérő adományozó kínálja fel az Xbox Linux Projecten keresztül, kinek kiléte csak a project vezetői előtt ismert. A díj több részre oszlik, de természetesen, amennyiben valaki minden részt teljesít, akár a teljes összeget egyben is elviheti. Az díj fele (100 000 dollár) magára a hardveres támogatásra szól (videokártya driver, bootolás támogatása, filerendszer olvasása-írása, stb.), a másik 100 000 dollár pedig egy konkrét "feltörésre", azaz arra, hogy egy olyan programot kell készíteni, amely kijátssza ill. kihasználja a rendszer hibáit, és így el tud indítani bármilyen, a Microsoft által nem aláírt programot (de főleg magát a Linuxos rendszert).

Minden megoldásnak jogszerűnek és szabadon felhasználhatónak kell lennie. Azt, hogy egyénileg vagy csapatban indul valaki a díjért, mindenki maga döntheti el, továbbá a részeredmények is megoszthatóak és megfelelően díjazva lesznek.

Maga az eredeti sajtóközlemény és a további információk az <a href="http://xbox-linux.sourceforge.net/">Xbox-Linux</a> honlapján olvashatóak.