A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága ismét tiltakozik

Szalay Dániel, 2002. július 18. 08:21
Az informatikai és hírközlési miniszter által a telefonszolgáltatók vezetőivel tegnapelőtt aláírt megállapodással kapcsolatban a Matáv júliusi kedvezménymegvonásai kapcsán megalakult és a cég Krisztina körúti székháza előtt megtartott egértemetéses demonstráción ismertté vált érdekvédelmi társaság nemtetszését fejezte ki közleményben, melyben többek között azt írták, az IHM-szerződések következtében nem várható az internetezők számának növekedése.
A július 15-én aláírt, augusztus 1-től bevezetésre kerülő és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott 15 és 40 órás csomagokkal kapcsolatban a Netért elfogadhatatlannak tekinti, hogy a 15 és 40 órásra tervezett csomagok nem jelentenek megoldást az intenzíven internetet használók számára. Saját számításuk szerint az eddig érvényben lévő Mindenkinek csomag havi bruttó 4.000 forintért kb. 420 óra elérési lehetőséget biztosított, a tervezet szerint ezentúl azonban 40 óra elérés ára fog bruttó 4.000 forintba kerülni. A Netért elfogadhatatlannak tartja a több mint tízszeres áremelkedést és álláspontjuk szerint ez a hazai internet-felhasználók bővülését nem fogja elősegíteni. A Netért szerint az éjszakai 50 filléres percdíj arra ösztönzi a felhasználókat, hogy a késő éjszakai időszakban (éjfél és reggel 7 óra között) internetezzenek, amit a társaság nem tart szerencsés ötletnek.

A Netért nem ért egyet az állami beavatkozás módjával azért sem, mert véleményük szerint az államnak elsősorban az állami szabályozói lehetőségek kihasználásával, például hatósági árszabályozás és átalánydíjas szolgáltatási kötelezettségek bevezetésével valamint piacélénkítő intézkedésekkel kellene beavatkoznia, nem pedig a távközlési szolgáltatók központi költségvetésből történő támogatásával.

Ahogy azt előzőleg megírtuk, Kovács Kálmán miniszter beiktatásakor még arról szólt, nem feltétlenül lenne szerencsés a központi büdzséből finanszírozni meg a távközlési szolgáltatók profitját. A mostani állami bevatkozással azonban épp ez történik, mely a szakminiszter állítása szerint évi 3 millárd forintjába kerül az adófizetőknek.