Továbbra is hiány van az LCD piacon

Tóth Kristóf, 2002. július 21. 07:24
A legfrissebb híradások szerint az egyik legnagyobb monitorgyártó hiába nyitotta meg nemrégiben vadonatúj, LCD kijelzők előállításával foglalkozó gyártóüzemét, ez önmagában még messze nem elegendő ahhoz, hogy az LCD kijelzők piacán immár huzamosabb ideje tapasztalható hiány rövid időn belül, még az idén megszűnjön.
Ezen híradások sem a felhasználók, sem a számítógépgyártó cégek számára nem túl kedvezőek, ugyanis a felhasználók egy időre megint elfelejthetik az olcsó LCD monitorokat, a számítógépgyártók pedig a közeljövőben várhatóan nem kapnak majd megfelelő mennyiségű LCD monitort.

"Nem kétséges: az LCD kijelzők piacán komoly hiány alakult ki. Ez nagyrészt annak következménye, hogy az elmúlt időkben jelentősen olcsóbbá vált LCD monitorok egyre népszerűbbek lettek a felhasználók körében, az eladási mutatók javultak, azonban az LCD gyártók nem tudtak olyan gyorsan lépést tartani a piaci igényekkel, hogy elkerüljék a nem kívánatos hiány kialakulását. Jelen pillanatban sajnos minden jel arra mutat, hogy a helyzet a közeljövőben sem igazán fog változni, vagyis elmondható, hogy az LCD piaci hiány a 2002-es esztendő végéig mindenképpen ki fog tartani" - nyilatkozta a napokban az üggyel kapcsolatban Carl Steudle, az LG Philips LCD America marketing részlegének az alelnöke.

Mint ismeretes, az LG Philips május végén nyitotta meg azt az ötödik generációs (5G) LCD gyártóüzemét, melyben minden korábbinál nagyobb méretű üveglapokból folyik az LCD kijelzők gyártása. Magyarul ez azt jelenti, hogy a nagyobb méretű lapokból több LCD kijelző gyártható le, ami jelentős mértékben csökkenti a gyártási költségeket. Míg az LG Philips régebbi, negyedik generációs (4G) gyártóüzemeiben egy-egy üveglapból csak négy darab 18 colos képátlójú LCD kijelzőt lehet legyártani, addig a cég vadonatúj üzemében egy-egy lapból már nem kevesebb mint kilenc darab hasonló méretű kijelző készülhet. A cég új üzeme jelenleg havonta 30 ezer üveglapot képes feldolgozni, azonban Steudle szerint, ha minden jól megy, akkor az üzem gyártókapacitása még az idei évben a duplájára fog növekedni. Az új üzem egyébként elsősorban a számítógépes monitorokba szánt 18 colos, valamint a televíziókba szánt 20 colos, illetve nagyobb képátlójú LCD kijelzők gyártására fókuszál.