A Vivendi Telecom Hungary gazdát cserél?

Elekes István, 2002. augusztus 15. 17:24
Egy elemzö konferencián vázolta fel a Vivendi Universal nemrég kinevezett új vezetöje, Jean-Rene Fourtou a világ második legnagyobb médiabirodalmának helyzetét. A hirügynökségek már jelezték, hogy bajba került a Vivendi, magasak a tartozásai, adósságai rendezése érdekében "komoly átszervezések elött áll a cég". Ez a jól hangzó kifejezés annyit jelent magyarul, hogy a Vivendi fizetésképtelen, és csak vagyona jó részének eladásával tudja helyreállitani a vállalat további müködését.
Fourtou nyiltan és világosan beszélt. Elmondta, hogy nehézségeik vannak a készpénz-fizetésekkel és az adósságuk jelenleg 10 milliárd euro. Ennek mielőbbi lecsökkentése érdekében három dolgot kell tenniük:

1. Legföképp a vállalkozásokat, üzletrészeinket kell eladni.

2. Azonnal meg kell szüntetni a vállalat készpénz-kiáramlását - elsősorban a Canal + csoport nem francia tevékenységét és az internetes vállakozásokat.

3. Ugyancsak oda kell figyelni a készpénz-forgalomra, amit az utóbbi hónapokra nem volt jellemző.

Röviden: adósságaink miatt készpénzfizetési problémáink vannak, annak ellenére, hogy anyagi, vagyoni helyzetünk, értékünk nagy. - mondta a Vivendi fönöke.

Elemzők szerint a 10 milliárd eurós adósság megszüntetése fejében a Vivendi megválik (eladja) külföldi telekomos érdekeltségeit, igy például a spanyolt, a marokkóit, a lengyelt és a magyart is. Ez pedig azt jelenti, hogy új gazdája lesz hamarosan ( 9 hónapon belül) a Vivendi Telecom Hungary Rt.-nek is.

Nemrég kaptuk a hírt az MTI-től, hogy a Vivendi Universal távközlési és médiacég kereskedését szerdán kétszer is felfüggesztették a párizsi értéktőzsdén, mert az áresés meghaladta az engedélyezett határértéket. A felfüggesztés előtt a részvény 21 százalékos veszteségnél, 12,60 eurónál tartott. A második felfüggesztés után 16.25H-kor indult újra a forgalom a Vivendi Universal részvényével, a meghatározott új limitársáv 11,34-13,86 euró között volt.

Szerdán késő délután a Vivendi Universal 11,89 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 25,22 százalékkal olcsóbb a keddi, 15,90 eurós zárónál. Szerdán 15,55 eurón nyitott. Szerda délutáni eredményével a részvény 2,85 százalékkal drágább volt, mint egy hete, 7,29 százalékkal olcsóbb, mint egy hónapja, 80,67 százalékkal olcsóbb, mint az év elején és 75,21 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt.