NEC, Toshiba: közös memórialapkák

Széll Zoltán, 2002. szeptember 17. 18:12
A japán NEC és Toshiba cég egyezményt írt alá, amelynek keretében közösen következő generációs memórialapkákat fejlesztenek. Japán két csúcs-lapkagyártójának célja nagy kapacitású mágneses RAM lapkák kifejlesztése és gyártása.
A rendkívül kis energia-igényű, nagy kapacitású lapkák növelik a hordozható PC-k és mobiltelefonok telepélettartamát, azaz egy feltöltéssel a korábbiaknál sokkal hosszabb ideig működhetnek. A Toshiba és a NEC hivatalosan nem kommentálta az egyezményről szóló hírt.

A két vállalat azt reméli, hogy az MRAM lapkák néhány éven belül a hagyományos RAM lapkák helyére léphetnek. A becslések szerint az MRAM memória igény 2007-ben eléri a 8,33 milliárd dollárt. A NEC és a Toshiba már összeállította a közös fejlesztőcsapatot, amelybe mindegyik cég 20-20 mérnököt küldött. A cél, hogy Japánban elsőként jelenjenek meg a piacon MRAM tárolókkal.

A világon több vállalat foglalkozik MRAM tárolók fejlesztésével. A Motorola már kifejlesztette egy viszonylag alacsony kapacitású MRAM prototípusát. Az IBM és az Infineon Technologies szintén közös MRAM fejlesztésbe kezdett.