HP Magyarország: 13,5 milliárdos bevétel a harmadik negyedévben

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. szeptember 18. 16:27
A Hewlett-Packard Magyarország 13,5 milliárd forint árbevételt ért el a május elejétől július végéig tartó harmadik (és egyben első közös) pénzügyi negyedévében. A HP Magyarország eredménye minden említésre érdemes területen eléri, helyenként jelentősen meg is haladja a HP világméretű eredményeit.

A 3. pénzügyi negyedévben több mint 600 db ProLiant és NetServer talált gazdára hazánkban. Folyatódott az egyes termékcsaládok megújulása: ezúttal a két- (ML530) és négyutas (DL580) kiszolgálók mentek keresztül jelentős technológiai fejlesztéseken. Az új termékek nevéhez máris számos benchmark (TPC-C, Exchange stb.) rekord fűződik.

Megjelent a tárolótechnológia zászlóshajójának számító, moduláris Enterprise Virtual Array háttértárrendszer új mikrokódja (V2), számos optimalizációval és új funkciókkal. Az Enterprise jó rajtot vett hazánkban, elsősorban UNIX-os környezetekben használják, de körvonalazódnak az első NT-s megoldások is.

Augusztus 6-án a HP közös termékbejelentésben a PA-RISC és Alpha processzoros szerverekben jelentett be több újdonságot. Az Alpha termékcsaládban egy új szervert jelentett be, a DS25-öt EV68/1000 MHz-es processzorral, ez a Magyarországon is sikeres ES45 kétprocesszoros változata. A meglevő ES45 ill. GS80/160 szerverekben pedig újabb, nagyobb teljesítményű változatokat jelentett be EV68/1250, ill. EV68/1224 MHz-es processzorokkal.

Az új RP-8700+ PA-RISC CPU-k először a Superdome számítógépben, majd egy hónappal később már minden HP-szerverben elérhetővé váltak. Ezzel az új technológiával augusztusra a HP Superdome szerver két fontos teljesítményszegmensben is világrekordot döntött.

A Q3-ban vált publikussá a Himalaya 10 éves roadmap, amelynek révén hosszú távra előre láthatóak a fejlesztési irányok. Ez alapján CPU-szinten az Itanium-váltás 2004 végén, a Next Generation Itanium-váltás pedig 2005 végén történik meg.

Az elmúlt években leginkább hálózatmenedzsment-alkalmazásairól ismert HP OpenView termékcsaládnál a súlypont áttolódott az átfogó rendszermenedzsment felé. Ebben a negyedévben jelent meg az Operation for UNIX 7.0. (volt VantagePoint és ITOperations) Window platformon futó megfelelője, az Operations for Windows 7.0. mely kis-, közép- és nagyvállalati rendszerek - IT-infrastruktúra, operációs rendszerek, alkalmazások, adatbázisok - teljes körű menedzsmentjét végzi.

A HP Magyarország a tintasugaras nyomtatók piacán továbbra is tartja 61,3%-kal elsőségét, amely 46,8%-kal több, mint a második helyen álló, őt követő versenytárs piaci részesedése. Az otthoni felhasználásra szánt termékek egészét tekintve az elmúlt év adott időszakához képest összességében is 27%-os növekedést hozott az idei harmadik üzleti negyedév. A HP Photosmart kamerák több mint 200%-os növekedést mutatnak fel, és a többfunkciós tintasugaras eszközök árbevétele is jelentősen emelkedett az előző évhez képest.

A vállalati felhasználásra szánt termékek esetében az elmúlt három hónapban ugyanakkor stagnált a piac. A tavalyi év hasonló időszakához képest a mostani negyedévben elért 19%-os növekedés (unit) némileg kisebb, mint a piac növekedése és a várt eredmények. Mindemellett az új személyi lézer többfunkciós termékek bevezetése olyaninnyira jól sikerült, hogy a tavalyi forgalom több mint kétszeres forgalmát hozta ez a termékcsoport, amely így a teljes lézerforgalom 11,3%-át teszi ki.

A kellékanyagok összevont értékesítési árbevétele a tavalyi év megfelelő időszakához képest szintén növekedést mutat. Ez az eredmény az új tintaplatform, az új festékkazetták és a Premium Plus fotópapír bevezetésének, valamint a Magyarországon lassan 1 éve megkezdett take-back programnak egyaránt köszönhető. A festékkazetta-begyűjtési program mindemellett a cég környezetvédelmi szempontból való pozitív megítélésében is sokat segített.

A PSG üzletág termékei a teljes magyar piacon továbbra is meghatározó szerepet játszanak. A hagyományosan erős vállalati felhasználói kör mellett jelentős tartalékok vannak az otthoni PC-k piacán is.