Audio-másolásvédelmi technológia a Videoton CD-gyárban

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. október 3. 10:39
A VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. 2002. szeptember 27-től - a többi nagy európai gyártóval párhuzamosan - megkezdte a digitális másolásvédelmi rendszerrel ellátott CD-k gyártását.
A bevezetésre került technológia a Midbar cég CACTUS másolásvédelmi rendszere, mely a megrendelő kívánsága szerint többszintű védelmet is adhat. A CDS100-as védelmi rendszerrel ellátott CD-ket csak a CD Audio lejátszókon lehet hallgatni, míg a CDS200-as rendszer a számítógép CD-ROM meghajtóján is lejátszható, de mindkét esetben biztosított a digitális minőségű másolásvédelem. A rendszer kiforrottságára jellemző, hogy folyamatosan változtatja a védelmi kódrendszerét és elenyésző a kompatibilitási probléma.

A CD-ken - egyelőre nem egységes jelekkel és felirattal is - felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy a megvásárolandó CD másolásvédelemmel ellátott. A zeneipar reményei szerint a most bevezetésre került technológia drasztikusan visszaszorítja a kalózmásolatok készítését, s ez valamennyi résztvevő - művész, kiadó, gyártó, értékesítő, vásárló - közös érdeke.