A vártnál jobban nőttek a chipeladások októberben

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2002. december 1. 21:02
A globális félvezető-értékesítések a várt 1,8 százalék helyett 2 százalékkal nőttek szeptemberhez viszonyítva, a különbség nem tűnik nagymértékűnek, ám ez az egy évvel korábbi eredményeknél 19,9 százalékkal magasabb eladásokat jelent.
A világ félvezető-statisztikáit összesítő World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) csoport adatai szerint ez 12,52 milliárd dolláros forgalmat eredményezett októberre, ugyanakkor csak a borúlátó 1,8 százalékhoz képest jó eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a hagyományosan gyenge forgalmi adatokat produkáló nyári hónapok óta 3 százalék körüli volt a havonkénti növekedés. Az elemzők ennek ellenére elégedettek a számokkal, mivel az idei karácsonyi-ünnepi értékesítési időszaktól nem sok jót vártak.

A JP Morgan szakértője, Uche Orji 1,5 százalékos növekedést várt októberre az évi 139 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító üzletágtól, szerinte a vártnál jobb eredmény még mindig inkább a legoptimistább várakozásoknak felel meg, és nem jelent rendkívüli forgalmat, a nagyobb gyártók is kisebb-nagyobb szórással jobb esetben ilyen adatokkal számoltak. A kedvező forgalomért főként a DVD-be, videójátékokba és mobileszközökbe szánt chipek felelősek, de a flash memóriák és a mobil központi egységek is jól teljesítettek 6,9 és 4,4 százalékos növekedéssel. Az európai gyártók is jól szerepeltek, főként a Nokia beszállítói, hiszen ez a cég adja az évi 150 millió új készüléket forgalmazó európai mobilpiac termelésének felét. Ennek megfelelően az Európára vetített számok 2,46 milliárd dolláros forgalmat mutatnak, ez 6,2 százalékos növekedés szeptemberhez képest.