Az első sikeres hívás WCDMA/UMTS hálózaton keresztül

Kollár Csaba, 2002. december 4. 19:59
Az Ericsson és az AT&T Wireless bejelentette, hogy sikeresen végrehajtotta az első WCDMA/UMTS hívást egy élő hálózati környezetben, Amerikában. A kezdeti csomagadat sebesség elérte a 384 kbps-t. A hívás demonstrálta a valódi 3G lehetőségeket, beleértve az e-mail-ek, csatolt fájlokat tartalmazó e-mail-ek, folyamatos audio- és videoadatok gyors letölthetőségét is.
A közös munka részét képezi az első 1900 MHz-es UMTS/WCDMA rendszer amerikai tesztjének, ami az év végére már több mint 100 átjátszóval fog rendelkezni a dallasi régióban. A kísérletekben az Ericsson biztosítja a teljes WCDMA/UMTS hálózatot; a gerinchálózatot, a rádióelérésű hálózatot és a mobilterminálokat. A kisméretű sized Sony Ericsson tesztkészülékeket az Ericsson Mobile Platforms által kifejlesztett technológiai háttér mellett használják.

Az AT&T Wireless és az Ericsson - elemzők szerint - a 3G fejlesztésekben az USA-ban vezető szerepet játszik azzal, hogy nagy erőket koncentrál az EDGE-alapú GSM/GPRS rendszerek fejlesztésébe. Ez az irány egy zavartalan fejlődést jelent az EDGE felé, majd az UMTS felé, illetve egy olyan fejlett rádiótechnológia felé is, amelyik a mobilfelhasználóknak már akár egy 2 mbps adatátviteli sebességet is lehetővé tesz. A felhasználók így tartalomban gazdag multimédiás szolgáltatásokat vehetnek igénybe, többek között folyamatos videoadást nézhetnek, vagy nagyon gyorsan tölthetik le a csatolt fájlokat is tartalmazó e-mail-eket.