Informatikai fejlesztés és oktatásügy

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 20. 08:49
Az információs technológiák elterjesztésében és az oktatásügyben egyaránt alapvető, több ponton egymáshoz is kapcsolódó változás szükséges. Erről Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára beszélt a Liberális Nagykanizsáért Alapítvány rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón szombat este.
- Elkerülhetetlen feladat a magyar iskolarendszer átalakítása, hogy az a kudarcélmények helyett a sikerességből, a készségek-képességekből és korszerű ismeretekből, az informatika alkalmazásából kínáljon többet - hangsúlyozta Horn Gábor.

A közoktatási reform folyamatos kiteljesítésével éppen az a fő cél, hogy jól "viselhető", túlterheléstől mentes és az egyéni erősségeket kibontakoztató iskolarendszer teremtődjék a gyerekek számára - reagált a gyermekellenességet említő minapi ellenvéleményekre a MeH politikai államtitkára.

Horn Gábor szerint a közoktatási törvénytervezet vitájának igen kedvező vonása, hogy nem szorult a politika keretei közé, hanem széles körű társadalmi érdeklődés kíséri.

Hozzátette: minden szakmai és diák-érdekképviselet javaslataira számítanak, s a törvénytervezet lesz az egyik fő témája a tavasszal újra összehívandó országos diákparlamentnek is.

Kovács Kálmán informatikai miniszter arról szólt, hogy a tárca programjának alapvető eleme az információs technológia tömeges hozzáférhetővé tétele. Ennek jegyében jövő év végéig 2004 új, internetes hozzáférési pontot hoznak létre, ösztönző lakossági adókedvezményekkel társítva.

- A 11 milliárd forint költségű programra kiírt első pályázat eredményei két hét múlva jelennek meg - tette hozzá a szakminiszter.

Elmondta: az ősztől megindul a digitális oktatás új rendszere az iskolákban, és még az év első felében kiépül az InformációsTársadalomért Kht. regionális irodahálózata.

Például a nyugat-dunántúli iroda Nagykanizsán, a dél-dunántúli Pécsváradon működik majd.

- A kiemelt feladatok egyike a kistelepülések, közösségek számítógéppel és internetes hozzáféréssel való ellátása - fogalmazott Kovács Kálmán.

- Ehhez megfelelő műholdas-telefonos kapcsolatrendszert építenek ki. S mivel rövidesen már önkormányzati alapfeladat lesz az informatikai, internetes hozzáférés biztosítása, ez az alapszolgáltatás is költségvetési támogatásra lesz jogosult - közölte az informatikai miniszter.